Hlavní obsah

ANO: do konce týdne doladíme dohodu s ČSSD

Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hnutí ANO chce do konce týdne dojednat poslední detaily koaliční smlouvy s ČSSD. Pak se sejde poslanecký klub.

Článek

Hnutí ANO pokračuje v jednání s ČSSD o vzniku koaliční vlády podporované KSČM. Do konce týdne chce mít hnutí Andreje Babiše jasno, ani po úterním večerním jednání špiček ANO není zřejmé, jak se ANO postaví k požadavkům ČSSD. „Vzali jsme je na vědomí,” řekl pouze první místopředseda Jaroslav Faltýnek.

Požadavky ČSSD nejsou přitom skromné a politici ANO před svou večerní schůzkou tvrdili, že na ně jen těžko přistoupí. Jde například o mnohem menší zastoupení hnutí SPD Tomio Okamury v orgánech Poslanecké sněmovny, včetně odvolání Okamury z místopředsednického křesla, nebo návrh, aby koaliční smlouva obsahovala formulaci, že i nepravomocně odsouzený člen vlády odstoupí. Tento bod míří přímo na předsedu ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše, který je trestně stíhán.

„Nebudeme si s ČSSD vzkazovat přes média,” řekl Faltýnek. Nejspíš ve čtvrtek či v pátek se potkají předsedové obou stran Andrej Babiš a Jan Hamáček, stejně jako jejich zástupci Jaroslav Faltýnek s Jiřím Zimolou. Zřejmě příští týden bude o nové vládě jednat i poslanecký klub ANO.

Podívejte se na brífink ANO po úterním jednání ve videu v článku nahoře.

Reklama

Doporučované