Hlavní obsah

Nová brána do Fakultní nemocnice Olomouc zlepšila plynulost vjezdu automobilů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Plynulejší vjezd automobilů do areálu Fakultní nemocnice Olomouc z rušné Hněvotínské ulice umožnila nová brána, která byla v těchto dnech uvedena do provozu.

Článek

Vjezd funguje v prostoru mezi bývalým areálem firmy Balus a Teoretickými ústavy Lékařské fakulty UP. V jeho sousedství bylo zároveň zprovozněno další parkoviště s platebním automatem.

„Dlouhodobě se potýkáme s neúměrným houstnutím dopravního provozu a nárokům na parkovací místa v našem areálu. Snažíme se tuto problematiku řešit v rámci našich možností daných především průjezdností komunikací a omezeným množstvím lokalit vhodných k parkování. Jsem přesvědčen, že tato stavební investice k řešení všech těchto problémů významným způsobem pomůže,“ řekl ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

V areálu FN Olomouc měli řidiči dosud k dispozici pouze dva vjezdy z ulic Hněvotínská a I. P. Pavlova a 842 parkovacích míst. Díky investici přibylo dalších zhruba 300 parkovacích míst a jeden vjezd. U staršího vjezdu z Hněvotínské ulice by se tak už neměly tvořit fronty automobilů. Poplatek za parkování mohou lidé nyní zaplatit v sedmi automatech.

Stavba nového vjezdu a parkoviště trvala pět měsíců. Vybudován byl vstup pro chodce a vjezd z Hněvotínské ulice, na které byla rozšířena silnice o levý odbočovací pruh a instalovány ochranné ostrůvky pro pěší. Nový vjezd podle Havlíka zavede motoristy nejkratší cestou k centrálnímu parkovišti v areálu nemocnice. Hned za vjezdem jsou dvě nové parkovací plochy pro návštěvníky i zaměstnance FN Olomouc. Společná investice města a nemocnice stála bez započtení DPH 18,5 milionu korun.

„Díky stavebním úpravám v režii města, kdy jsme rozšířili komunikaci a postavili nový odbočovací pruh pro vjezd do fakultní nemocnice, tady bude nyní doprava plynulejší. A samozřejmě myslíme i na pěší. Pro ně zde vznikly nové ochranné ostrůvky pro bezpečnější přecházení,“ řekl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Město vyjednalo s vedením nemocnice i parkování pro místní. „Po dohodě s vedením FN Olomouc se nám podařilo zajistit 40 parkovacích míst na nově vybudovaném parkovišti zdarma pro občany s trvalým bydlištěm v těsné blízkosti fakultní nemocnice,“ řekl náměstek primátora Martin Major (ODS).

Reklama

Doporučované