Hlavní obsah

Nová brexitová vzpoura. Mayovou je třeba zastavit, hřímá exministr

Theresa Mayová se snaží získat loajalitu členů vlastní vlády.

Reklama

Hektické dění kolem odchodu Spojeného království z Evropské unie. Bývalý ministr pro brexit David Davis v Sunday Times otevřeně vyzval členy vlády k rebelii proti premiérce Therese Mayové.

Článek

Německý Süddeutsche Zeitung se přitom domnívá, že dohoda o brexitu mezi britskými a unijními vyjednavači je na dosah ruky a mohla by se doladit ještě během neděle.

Podle exministra Davise je třeba za každou cenu zastavit plán ministerské předsedkyně na dočasné setrvání Velké Británie v celní unii s EU, což je prý „zcela nepřijatelné”. Radikální zastánce brexitu David Davis se obává, že by pak jeho země mohla v celní unii zůstat natrvalo. Konzervativní politik se domnívá, že poradce Theresy Mayové zachvátila panika a že se snaží zbytek kabinetu odstřihnout od přijímání klíčových rozhodnutí. Sama Mayová se v posledních dnech snažila členy vlády mobilizovat a zajistit si jejich loajalitu. Ponechání buď samotného Severního Irska, nebo celého Spojeného království v celní unii se považuje za jedinou reálnou možnost, jak zabránit návratu „tvrdé hranice” mezi Ulsterem a Irskou republikou.

Týdeník Observer ale dnes s odvoláním na uniklou e-mailovou korespondenci napsal, že předsedkyně severoirské unionistické strany DUP Arlene Fosterová počítá s variantou „no deal,” tedy že se Británie a EU rozejdou bez dohody. Právě na hlasy DUP se v Dolní sněmovně musí spoléhat Konzervativní strana premiérky Mayové. Severoirská politička Fosterová považuje chaotický rozchod s Evropskou unií za nejpravděpodobnější výsledek jednání. K tomuto závěru ji vedla i „nepřátelská a obtížná schůzka” s hlavním unijním vyjednavačem pro brexit Michelem Barnierem. DUP v kampani před unijním referendem podporovala odchod Británie z EU. Současně ale bojuje o zachování současné, de facto „neviditelné” hranice mezi oběma částmi Irského ostrova.

Reklama

Doporučované