Hlavní obsah

Nová cena za MotoGP je 190 milionů. Kvůli smlouvě se hádají politici

Foto: automotodrombrno.cz

Letošní Velká cena Brna se má kvůli koronaviru uskutečnit bez diváků. Zda se pojede, stále není jasné.

Reklama

Představitelé Brna a Jihomoravského kraje řeší 190milionovou smlouvu na pořádání motocyklové Velké ceny.

Článek

Každoroční dohady o pořádání motocyklové Velké ceny v Brně mají letos koronavirovou nadstavbu. Stále není jasné, jestli se srpnová akce bez diváků na Masarykově okruhu pojede. Město s krajem, které jsou hlavními členy pořádajícího spolku, se navíc pustily do křížku kvůli smlouvě a financování. Dva ročníky mají brněnské organizátory vyjít na sedm milionů eur, v přepočtu 187 milionů korun. Desítky milionů chce pořádající spolek opět po vládě.

Motocyklový šampionát zajišťuje španělská společnost Dorna Sports. Pořadatelským destinacím účtuje takzvané zalistovací poplatky za to, že mohou v šampionátu figurovat. „První fázi jednání o budoucnosti Velké ceny jsme zahájili společně s primátorkou Brna Markétou Vaňkovou, a to v lednu letošního roku přímo v Madridu osobně s panem Carmelo Ezpeletou,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (za ANO).

Podle něj město potom začalo nepochopitelně jednat se Španěly na vlastní pěst. „Není mi jasné, proč následoval zcela nestandardní postup,“ podivil se hejtman.

Šimka navíc naštvalo, že se veřejně řeší podmínky smlouvy, o nichž teď pořádající spolek s Dornou vyjednává. Za letošní ročník bez diváků si promotér naúčtuje snížený zalistovací poplatek ve výši 27 milonů korun. Je to však podmíněné balíčkem, který zahrnuje i příští rok. Poplatek za oba ročníky tak čítá téměř 190 milionů korun. „Podařilo se mi vyjednat komplexní dohodu, která zajišťovala konání Grand Prix v obou letech za exkluzivních podmínek. Tím by fanoušci, kteří si již koupili vstupenky na letošek, nepřišli o zážitek z tohoto závodu a vznikl by prostor pro jednání o budoucnosti Velké ceny od roku 2022,“ uvedl hejtman.

Odpůrci Velké ceny dlouhodobě kritizují financování akce z veřejných rozpočtů.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) i s ohledem na nutné koronavirové škrty v rozpočtu považuje částku za vysokou. „V době, kdy stát městům a obcím nečekaně a nesystémově odpírá i v této těžké postcovidové době podíl na daních, s nímž naše rozpočty kalkulují, nechci budoucí rozpočet zatěžovat závazkem nad rámec pro letošek původně dohodnutých a akceptovaných podmínek,“ vysvětlila primátorka. Už dříve město uvedlo, že musí v letošních investicích škrtnout 1,8 miliardy korun.

Město počítalo s tím, že by se původně stanovený zalistovací poplatek 123 milionů korun pro letošní ročník přesunul na ten příští. A do Španělska v tomto duchu poslalo dopisy, čímž rozlítilo hejtmana.

Podle Vaňkové musí hejtmanem dojednané podmínky schválit zastupitelé na červnovém jednání. „Za mě osobně je stávajících 30 milionů korun, které město dává spolku na úhradu zalistovacího poplatku, maximálně možnou a obhajitelnou částkou,“ zdůraznila primátorka. Stejnou sumou loni přispěl také Jihomoravský kraj, vláda akci zadotovala 55 miliony korun.

Hejtman Šimek uvedl, že má pro 190milionovou smlouvu zelenou od Ministerstva pro místní rozvoj. „S paní ministryní Klárou Dostálovou se také podařilo dojednat podporu státu při dodržení sjednaných podmínek pro tyto dva ročníky,“ uvedl.

Anketa

Jste pro pořádání Velké ceny v Brně?
Ano
50,4 %
Ne
49,6 %
Celkem hlasovalo 558 čtenářů.

Separátní jednání města však podle něj celou akci ohrožuje. Hejtman se chce s primátorkou co nejdříve sejít, aby vyřešili další společný postup.

Letošní akce je naplánovaná na víkend 7.-9. srpna. Pořádající Spolek pro MotoGP, jehož členy jsou město Brno i Jihomoravský kraj, už na letošní akci prodal několik tisíc vstupenek. Osud lístků je zatím nejasný. Podle Vaňkové jsou jednání složitá. „V posledních dnech rezignovali tři lidé z pětičlenné kontrolní komise spolku, a to zakládající člen Stanislav Kadečka, člen nominovaný Ministerstvem školství Jan Procházka a taktéž bývalý člen výkonného výboru spolku Petr Vokřál,“ doplnila primátorka.

Reklama

Doporučované