Hlavní obsah

Lidí bez práce je nejméně za devět let. „Minimální mzdu musíme zvednout ještě o 500 korun," plánuje ministryně

Stále příliš nízká minimální mzda. Ministryně práce ji chce do konce volebního období ještě zvýšit.

 

Reklama

Nová data: Nezaměstnanost klesla na 5,1 procenta. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová chce využít dobrý stav ekonomiky a ještě před volbami stihnout navýšení minimální mzdy.

Článek

O pět set až tisíc korun by ještě ráda zvedla ministryně práce Michaela Marksová minimální mzdu, a to k prvnímu lednu 2018.

„I po trojím navýšení, které udělala tato vláda, je pořád Česká republika na chvostě Evropské unie. Jestli u nás byla v loňském roce minimální mzda 9900 korun, tak v Německu byla 40 tisíc korun. To jsou rozdíly, které nejsou vůbec odůvodnitelné,“ řekla Michaela Marksová pro Seznam Zprávy.

Podle ní se české ekonomice daří. Vidět to je i na velmi nízké nezaměstnanosti.

V únoru klesla nezaměstnanost na 5,1 procenta, bez práce bylo 380.200 lidí, což je nejméně od února 2008, jak ukazují nejnovější údaje úřadů práce.

Přibylo také volných míst, zaměstnavatelé jich nabízeli 143.098.

Lidé bez práce podle regionů

Nejnižší podíl nezaměstnaných má nadále Praha, a to 3,3 procenta. Naopak nejhůře na tom je Ústecký kraj, kde nezaměstnanost dosáhla 7,8 procenta. Na jedno volné pracovní místo nyní v ČR připadá 2,7 uchazeče.

Podle Eurostatu se v lednu Česká republika mohla chlubit dokonce nejnižší nezaměstnaností v rámci Evropské unie.

Ministryně se proto domnívá, že nedostatek zaměstnanců se musí projevit i na kvalitě pracovního prostředí.

„Je řada firem, které si jedněmi ústy stěžují, že nemají lidi, a stejnými ústy si stěžují, že zvyšujeme minimální mzdu. Takovým firmám nerozumím,“ říká Marksová.

Reklama

Doporučované