Hlavní obsah

Nová čísla odhalila, co děláme v práci, když se vrátíme z víkendu

Jak nakupujeme na internetu?Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Internet ukrajuje stále větší podíl z celkových tržeb obchodů.

Článek

Šéfové ve firmách, kde lidé pracují na počítači, to nemají úplně snadné, pokud tedy nedělají totéž, co jejich podřízení.

Z nových dat platební brány PayU plyne, že Češi loni nejvíc na internetu nakupovali v pondělí ráno. Největší nákupní horečka je přepadala ráno po příchodu do práce mezi 9. a 10. hodinou.

Druhý nejoblíbenější čas pro on-line nákupy je večer mezi 20. a 21. hodinou. Nejsilnějším dnem je pondělí, od úterý pak objem nákupů postupně klesá. Nejméně lidé nakupují v sobotu, kdy jsou tržby e-shopů někdy i třikrát nižší než v pondělí. V neděli opět rychle narůstají.

Internet stále oblíbenějším supermarketem

Podíl tuzemských internetových obchodů na maloobchodních tržbách stoupl loni o téměř procentní bod na 11,4 procenta, když tržby dosáhly 135 miliard korun, uvádí Asociace pro elektronickou komerci. Za služby (bez sázek) Češi loni na internetu utratili zhruba 62 miliard Kč.

Dalších 30 miliard korun tvořily útraty on-line v zahraničních e-shopech či při rezervacích ubytování a letenek v prvních třech kvartálech loňského roku. Údaje za 4. čtvrtletí, které je obvykle nejsilnější, ještě Sdružení pro bankovní karty nezveřejnilo. Nakupování v cizině přes internet tak u Čechů zaznamenalo meziročně více než pětinový nárůst.

Největší český e-shop Alza.cz už dříve uvedl, že očekává v roce 2018 udržení pětinového tempa růstu tržeb. Do on-line světa v poslední době také vstupují i velké obchodní řetězce z různých segmentů maloobchodu. Například e-shop Lidlu loni v meziročním srovnání rostl v desítkách procent, konkrétní čísla ale kvůli konkurenci neuvádí. „Mezi nejprodávanější sortiment patřilo dětské oblečení a sortiment sportovního oblečení značky Crivit. Velký zájem je také o nářadí značky Parkside,“ uvedla například mluvčí diskontů Lidl Zuzana Holá.

Podle údajů Asociace pro elektronickou komerci a srovnávače cen Heureka.cz stouply tržby tuzemských internetových obchodů loni meziročně o 17 procent na 135 miliard korun. „Také v roce 2019 počítáme s růstem. S ohledem na propojování on-line a off-line obchodů věříme, že se e-shopům bude dařit. Na komplexní předpovědi je možná ještě brzy, ale myslím, že můžeme očekávat další meziroční nárůst o alespoň 15 procent,“ uvedl výkonný ředitel asociace Jan Vetyška.

Ze zahraničních e-shopů se zvyšuje zejména obliba nakupování v čínských obchodech. Podle nedávného průzkumu společností ESET a Seznam.cz je využívá již 41 procent českých spotřebitelů, kteří nakupují přes internet. Oblíbenost čínských e-shopů, jako je Aliexpress.com, Dresslink.com, dx.com, Tinydeal.com a další, se mezi tuzemskými uživateli drží na mnohem vyšší úrovni než u e-shopů ze zemí EU nebo USA.

Zdaleka nejsilnějším nákupním dnem loňského roku byl černý pátek 23. listopadu, druhým nejsilnějším dnem roku byla neděle 25. listopadu. „Český zákazník začíná na e-shopech nakupovat s předstihem zejména kvůli obavám z logistických kapacit během prosince. Nejsilnějším měsícem roku je tedy listopad, během kterého e-shopy nákupy podporují také silnými kampaněmi, jako je černý pátek nebo Dny dopravy zdarma. Nejslabší na on-line nákupy je naopak únor a léto,“ uvedla Barbora Tyllová z PayU.

Reklama

Doporučované