Hlavní obsah

Epidemie na mírném vzestupu. Přibylo 409 nových případů covidu

Foto: Profimedia.cz

Čechů, kteří by se mohli prokázat úplným očkováním, je 56 procent.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo nové údaje o šíření koronaviru.

Článek

V sobotu evidovali krajští hygienici po celé České republice 409 nových případů nákazy covidem-19. Epidemie, které padlo za oběť už přes 30 tisíc Čechů, je na mírném vzestupu.

Před týdnem ministerští statistici hlásili 302 nových nákaz a před dvěma týdny 250.

Experti předpovídají, že během podzimu bude ještě koronavirus sílit, šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek odhadl, že by mohlo přibývat i tisíc případů denně. Situace to ale bude nesrovnatelná s minulým rokem, kdy byly přeplněné nemocnice.

Podobně smrtícímu průběhu, jaký měl covid před rokem, brání dva základní faktory. Zhruba 56 procent Čechů už se nechalo naočkovat a přibližně 1,7 milionu lidí – alespoň podle oficiálních dat – už má protilátky po prodělaném covidu-19.

Počet lidí s covidem-19 v nemocnicích se v mezitýdenním srovnání zvýšil o devět na 166, proti pátku jich ale o čtyři ubylo.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel, stouplo k dnešku na 30. Před týdnem to bylo 28 případů. Mezi regiony je toto číslo nadále nejvyšší v Praze, kde je na hodnotě 51. Následuje se 49 případy Moravskoslezský kraj. Nejpříznivější situace zůstává v Královéhradeckém kraji, kde je v přepočtu na obyvatele za týden devět nakažených. Deset jich má Liberecký kraj.

Reklama

Doporučované