Hlavní obsah

Nová čísla z Mexika: zemětřesení zabilo 343 lidí. Poslední těla vyproštěna

Rizikové budovy v Mexiku. Podívejte se na video natočené týden po zemětřeseníVideo: AP

 

Reklama

Mexiko šokoval případ brutálního přepadení dobrovolníků. Neznámí pachatelé znásilnili mladou dobrovolnici a ukradli potraviny.

Článek

Počet obětí mexického zemětřesení z 19. září dosáhl 343. Jenom hlavní město přitom nejnověji hlásí 204 mrtvých, informoval národní úřad civilní obrany. Většina zřícených budov už byla prohledána.

Šéf mexické civilní obrany Luis Felipe Puente aktualizovanou bilanci oznámil poté, co se záchranářům podařilo zpod sutin zřícených budov vyprostit některá z posledních těl v hlavním městě Mexiku.

Většina trosek budov v hlavním městě už byla odklizena. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto ve středu odhadl, že škody, které napáchalo zemětřesení o síle 7,1 stupně a také otřesy na jihu země o několik dní dříve, by mohly přesáhnout dvě miliardy dolarů (přes 44 miliard korun).

Úřadům pomáhají vypořádat se s následky zemětřesení dobrovolníci. Mexiko nyní šokoval případ brutálního přepadení skupiny dobrovolných pomocníků, o němž informovala mexická arcidiecéze v noci na dnešek. Neznámí pachatelé znásilnili mladou dobrovolnici a ukradli potraviny, mobilní telefony a hotovost kolem 40 tisíc pesos (téměř 50 tisíc korun), informovala agentura DPA. Dva dobrovolníci skončili s těžkými zraněními v nemocnici.

Podle arcidiecéze chtěli dobrovolníci přivézt humanitární pomoc do města Juchitán, které těžce poničilo první zemětřesení ze 7. září s přibližně 430 oběťmi. Hlášeny jsou i další případy, kdy zločinci využili chaosu po katastrofě k páchání trestné činnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované