Hlavní obsah

Nová cla EU znepokojují výrobce whisky, lepší láhev bude stát o 10 eur více

Dneškem vchází v platnost cla EU na americké výrobky.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

V pátek vešla v platnost cla Evropské unie na americké výrobky obsahující ocel a hliník a řadu dalších typicky amerických výrobků, jako je kupříkladu bourbon, motocykly Harley Davidson nebo arašídové máslo.

Článek

Evropská unie od pátku začala uplatňovat cla ve výši 25 procent na dovoz vybraných amerických výrobků. Odpověděla tak na americká cla na dovoz oceli a hliníku ve výši 25 a 10 procent. Hodnota exportu z EU do USA, který clům podléhá, je 6,4 miliardy eur ročně.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker řekl, že americká cla jdou proti veškeré logice a historii. Odpověď EU proto podle něj musí být jasná a přiměřená.

Evropská komise se zaměřila na dovoz amerických produktů včetně těch, které v sobě mají ocel a hliník, zemědělských produktů jako sladká kukuřice a arašídy, dále na bourbon, džíny a motocykly. Roční dovoz tohoto zboží dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur. V budoucnu chce ale EU zásah zvýšit a vyrovnat se americkým clům.

Z výrobců whisky budou trpět hlavně malé podniky

Z amerických výrobců produktů zasažených cly vyhlíží následky obchodní války s velkými obavami například výrobci whisky a bourbonu. „Láhev whisky v hodnotě 50 dolarů bude v Evropě místo 50 eur stát spíše 62 a půl dolarů. A to je velká změna v ceně,“ řekl agentuře AP z americké společnosti Catoctin Creek Distillery, která vyrábí whisky, gin a brandy.

Ohroženy jsou podle Harrise zejména malé a střední podniky, které si nemohou dovolit skladovat větší množství výrobků nebo podnikat jiné ochranné kroky.

Reklama

Doporučované