Hlavní obsah

Nová covidová opatření přehledně: v Praze spustí „akci čisté ruce“

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci provozoven si od pondělí budou muset dezinfikovat ruce. Zákazníkům se to bude doporučovat.

Reklama

Podobně jako koronavirová nákaza roste v Česku i počet hygienických opatření. Dotknou se života v Praze, středních Čechách a na jihu Moravy.

Článek

Počet nakažených novým typem koronaviru v České republice dál stoupá. Epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula označil nárůsty za explozivní, podle něho jsme „trendově“ téměř nejhoršími v Evropě. To se projeví i v hygienických opatřeních, která budou platit od pondělka.

Nejvýrazněji se to dotkne hlavního města, středních Čech a jednoho okresu na jihu Moravy.

Pražská hygienická stanice v pátek rozhodla, že od pondělí si budou muset zaměstnanci provozoven dezinfikovat ruce. Povinné to bude tam, kde se prodává zboží a poskytují se či prodávají služby. Provozovatelé mají také dohlédnout na to, aby dezinfekci horních končetin doporučovali zákazníkům.

Další pokyny hygieniků se týkají pražských internátů, domovů mládeže, diagnostických ústavů, dětských domovů či zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Ve společných prostorech těchto budov budé povinné zakrýt si ústa a nos rouškou (či respirátorem, šátkem nebo ústenkou).

Omezení se dotknou i k Praze příléhajícímu středočeskému regionu. Ve všech okresech kraje musí mít hospody, restaurace a bary zavřeno od půlnoci do šesti hodin ráno.

To samé bude od 14. 9. platit i pro celý okres Uherské Hradiště, o čemž ve čtvrtek rozhodla krajská hygienická stanice ve Zlíně.

Během nedělního vysílání pořadu Otázky Václava Moravce vyzval k respektování opatření a jejich přísnému dodržování epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Současná bezpečnostní a hygienická opatření označil za dobře nastavená, důraz ale kladl na zodpovědné chování veřejnosti.

„Pokud se budou dodržovat a lidé budou mít sebekázeň, mohlo by dojít ke zmírnění křivky. Nejsou to ale opatření, po kterých by došlo ihned k poklesu,“ uvedl ve vysílání České televize. Zdůraznil, aby se lidé v příštím zhruba měsíci vyhnuli hromadným oslavám.

Litoval, že z jarní dobré pozice jsme se propadli na evropský chvost. „Jak jsme byli ve skvělé výchozí pozici, dnes jsme na tom špatně. V trendech jsme téměř nejhorší v Evropě,“ dodal Prymula.

Reklama

Doporučované