Hlavní obsah

Nová cyklotrasa umožní pohodlné spojení mezi Bohumínem a Ostravou

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Bohumín na Karvinsku začal budovat zbývající část cyklostezky spojující řeky Odru a Ostravici. Už v létě se tak cyklisté a in-line bruslaři dostanou po kvalitním povrchu ze Starého Bohumína až do Ostravy.

Článek

Za tři čtvrtě kilometru dlouhou a tři metry širokou cyklostezku, vedoucí od Antošovické lávky až po Vrbickou lávku, radnice zaplatí přes tři miliony korun. Část nákladů pokryje dotace.

Cyklostezka povede podél řeky Odry mimo automobilovou dopravu v místech, kde dosud byla obslužná komunikace Povodí Odry, která vznikla po povodních v roce 2010. „Bruslaři, kteří dojeli k Vrbické lávce směrem od Vrbického jezera, se museli otočit a jet zpátky, dále směrem na Starý Bohumín už se nedostali. Úsek mezi lávkami byl obtížně zdolatelný i pro malé cyklisty, zvláště po vytrvalých deštích. I dospělí tady museli zabrat. Od léta se všichni příznivci aktivního trávení volného času dočkají pohodlné cesty,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Město už v minulosti prodloužilo místní cyklotrasu C, která vede k Antošovické lávce z centra Nového Bohumína. „Tím, že nyní postavíme nový úsek cyklostezky, budou se rekreační sportovci moci napojit z jedné strany na cyklostezku E, která vede kolem Vrbického jezera, a z druhé strany se od Antošovické lávky dostanou na cyklotrasu 6109, po níž je dále možné pokračovat směr Poodří nebo na opačnou stranu do Polska. Tímto celý projekt nabývá nadregionálního významu. Splníme tak náš záměr propojit řeky Odru a Ostravici. Cyklisté se dostanou až ke Koblovskému mostu, odkud mohou pokračovat dále po ostravských stezkách podél Odry či Ostravice směrem na Frýdek-Místek,“ uvedl Macura.

Na projekt výstavby cyklostezky získal Bohumín dotaci z kraje, která mu zaplatí zhruba třetinu nákladů. Firma už si místo pro stavbu převzala a do léta by měla práce dokončit. Z dlouhodobých plánů na vylepšení sítě cyklotras v Bohumíně tak městu zbývá už jen dokončit okruh kolem Vrbického jezera, kde chybí poslední úsek. Stavbu za zhruba sedm milionů korun by město chtělo uskutečnit v příštím roce.

Reklama

Doporučované