Hlavní obsah

Obrázky z místa zmaru. Nová D8 se může zase zavřít, připustil premiér

Dvanáct hodin před slavnostním otevřením ŘSD oznámilo, že ve dvou kilometrech omezí provoz na novém úseku.

Reklama

Článek

Ředitelství silnic a dálnic dnes  po dlouhých letech otevře opět kompletní dálnici vedoucí z hlavního města na hranice, ale do poslední chvíle má s touto dlouho očekávanou dálniční komunikací potíže.

Kvůli posunům ve svahu pod prackovickou estakádou se Ředitelství silnic a dálnic v pátek večer rozhodlo, že na zhruba dvou kilometrech pro jistotu omezí provoz jenom do dvou pruhů.

Premiér Sobotka dokonce na dotaz ČTK nevyloučil, že by mohl být nový úsek opět uzavřen a dodal, že o situaci na D8 bude v pondělí jednat vláda.

Místo, kde hrozí nové dálnici nebezpečí, navštívil reportér Seznamu s geologem a kritikem stavby Vladimírem Cajzem.

Video z místa si prohlédněte ZDE:

„Já chci, aby pan ministr dopravy informoval vládu o tom, jak reálně vypadá situace. Jaké jsou výsledky monitoringu D8 a jaká se předpokládají opatření," řekl premiér ČTK v Teplicích, kam dorazil na krajskou konferenci ČSSD.

O tom, zda by se mohla D8 opět zavřít, rozhodne podle premiéra to, jak se bude dále svah chovat. „Pokud by se něco dělo, cokoli, co by mělo ohrožovat stabilitu té dálnice, tak je potřeba přijmout příslušná opatření, včetně uzavření dálnice v budoucnosti. Ani to se nedá vyloučit, protože ten terén je opravdu geologicky velmi složitý," doplnil Sobotka.

D8 se stavěla celých 32 let a spojí Prahu a německé Drážďany. V posledním dokončovaném úseku stavbu provázely problémy právě s nestabilním svahem.

Reklama

Doporučované