Hlavní obsah

Nová data z domovů pro seniory: Chybí obleky a brýle, jinde stále i roušky

Čtvrtina poskytovatelů sociálních služeb má zásoby ochranných prostředků stále jen na necelý týden. (Ilustrační snímek)

Reklama

Čerstvá anketa mezi téměř třemi sty poskytovateli sociálních služeb dokládá, že v zásobování domovů pro seniory panuje stále zmatek. Některé hlásí dostatek pomůcek, dalším chybí i to nejnutnější.

Článek

Někde jsou zásobení, jinde mají akutní nedostatek prakticky všech ochranných pomůcek. Neradostnou realitu dokládají jak reakce několika ředitelů domovů pro seniory, tak nejnovější výsledky velké ankety.

„Asi před týdnem jsme dostali od kraje dvanáct roušek,“ říká Miroslav Jiříček, ředitel Domova Klas v Jihočeském kraji. To je podle něj vše, co zatím mají od státu. Další roušky pro ně ušili v Domově svaté Anny. „Volali mi, že si mám zítra jít nějaké ochranné pomůcky vyzvednout, zatím netuším, co tam bude,“ dodává Jiříček.

Jeho personál by potřeboval respirátory, ale i dezinfekci a další ochranné prostředky, včetně jednorázových obleků. Nic z toho zatím od státu nedostal.

Jiná situace je ve Zlínském kraji v domově, který provozuje nezisková organizace Naděje. Ten je podle oblastní ředitelky Kateřiny Pivoňkové zásobený na týden.

„Třeba rukavice máme na více dní,“ podotýká Kateřina Pivoňková s tím, že v neděli večer dostali od kraje už druhou zásilku. Aktuálně mají roušky, ale i respirátory, dezinfekce i další ochranné pomůcky. Situace by se ale podle ředitelky mohla změnit, pokud by se v domově objevila nákaza. Dodává však, že kraj se o stav ochranných pomůcek zajímá a s domovem komunikuje.

Chybí i roušky

Obrázek, který si lze udělat ze dvou protichůdných příběhů, potvrzuje i nejnovější výsledek ankety mezi poskytovateli sociálních služeb.

Tu mezi téměř třemi stovkami svých členů provedla začátkem týdne Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Z větší části jde o domovy pro seniory, ale oslovené byly i domy se zvláštním režimem nebo terénní pracovníci.

Například pět procent oslovených stále hlásí, že nemá žádné roušky. Dalších 26 procent poskytovatelů uvádí, že mají zásoby na méně než týden. Nejvíce – 39 procent – podle ankety vydrží se zásobou méně než dva týdny. Zbylých třicet procent pak říká, že zásoba ústenek s ochranným faktorem FFP2 a nižší jim vystačí na více než dva týdny.

Nadpoloviční většina sociálních služeb, které se ankety zúčastnily, nemá žádné ochranné brýle (61 procent), dalších 18 procent pak hlásí, že mají zásobu brýlí na méně než týden.

Teploměry spíš jsou, obleky a brýle naopak

Jednorázové ochranné obleky nemá 65 procent oslovených a 26 procent s nimi vydrží méně než týden. Naopak dobrá je situace s dezinfekcí. Většina (63 procent) má dostatečné zásoby na deset a více dní. Čtvrtině vydrží dezinfekce týden a jen jedno procento případů hlásí, že mají zásobu, s níž vydrží méně než dva dny.

Zatímco 47 procent poskytovatelů sociální péče nemá k dispozici bezdotykové teploměry, tak mírně nadpoloviční většina uvádí, že ano.

Už v minulých dnech Seznam Zprávy upozorňovaly na to, že na domovy pro seniory se zapomnělo.

„Já budu chtít od Ministerstva zdravotnictví vyjádření, proč se situace přes veškeré apely nezlepšila. Já jsem posílala ministru Vojtěchovi během třech a půl týdne několik dopisů, kde jsem specifikovala, kolik materiálu potřebujeme pro sociální služby pro celou republiku,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Seznam Zprávám minulý pátek.

Reklama

Doporučované