Hlavní obsah

Nová díra ve statistikách o covidu. „Vyrobilo“ ji testování ve firmách

Foto: David Neff

Ilustrační fotografie.

Reklama

Skončilo první kolo povinného antigenního testování ve firmách. Celkový podíl pozitivních případů je menší než jedno procento. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Článek

Firmy nad 250 zaměstnanců musely první cyklus testování dokončit do pátku minulého týdne, pro společnosti s 50 až 249 pracovníky skončil termín toto pondělí. Nadále je testování pro firmy povinné jednou za sedm dní. Podle dat z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR byl za první kolo celkový podíl pozitivních případů 0,77 procenta.

Firemní testování však zkomplikovalo vykazování počtů testování, které zveřejňuje Ústav zdravotnických informací a statistiky. Do celorepublikových statistik se započítává pouze část antigenních testů provedených v podnicích.

O průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR provedl průzkum ve dnech 11. a 12. března.

Zúčastnilo se ho 152 podniků, které otestovaly 114 200 zaměstnanců.

Pozitivně testovaných jich bylo 882.

V podnicích s více než 250 zaměstnanci byl podíl pozitivně testovaných 0,75 %, ve firmách od 50 do 250 pracovníků odhalily testy nákazu u 1,24 % lidí.

„Data jasně ukazují, že firmy boj s epidemií zvládají. V průmyslu šíření nemoci odpovídá celorepublikovému průměru. A ve firmách, kde už testují dlouho, je tento podíl výrazně nižší,“ uvedl Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Důležitým faktorem je podle Rafaje i to, že velké podniky mají propracovanější systémy dodržování hygienických pravidel.

Potvrzuje to i ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). „Do značné míry záleží na tom, jak se k tomu daná firma stavěla v minulosti. Byly firmy, které si antigenní testy dělaly, a ty logicky už mají situaci podchycenou a záchyt mají nízký. A firmy, které začaly až nyní, mají záchyt logicky vyšší,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Počet provedených antigenních testů vzrostl

Celkový počet provedených antigenních testů od spuštění povinného testování v podnicích výrazně vzrostl. Neodráží však celkový nárůst provedených antigenních testů (podrobnosti v boxu). Téměř polovina podniků podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR provádí zmíněné samotestování, které se do statistik nedostane.

„U zaměstnanců, kteří si provádějí odběr sami, je to trošku komplikovanější. Ti se nezaznamenávají, pouze v případě pozitivního antigenního testu provádí konfirmaci jejich praktický lékař, který pak vše řádně zanese do systému,“ vysvětloval Seznam Zprávám evidenci provedených antigenních testů v podnicích Jakub Kubát, vedoucí oddělení rozvoje systémů ÚZIS.

Evidence povinného testování ve firmách

Do celorepublikových statistik se započítává pouze část provedených antigenních testů v podnicích. V první řadě jsou to ty, které zaměstnanci podstoupí ve veřejných testovacích centrech. Počet provedených testů zaznamenávají také závodní lékaři a poskytovatelé zdravotních služeb.

Pokud dochází k samotestování, hlásí se pouze pozitivní případy. Pracovníci pak musí podstoupit potvrzující PCR test, například na žádanku praktického lékaře.

Evidenci celkových provedených antigenních testů si v případě samotestování vedou firmy dobrovolně. Děje se tak zejména, když koncem měsíce chtějí zažádat o příspěvek ve výši 60 Kč za test od zdravotních pojišťoven.

Ceny testů jsou zatím vysoké

Svaz průmyslu a dopravy ČR v průzkumu rovněž zjišťoval, s jakými problémy se podniky při zajišťování antigenního testování potýkaly. 72 % dotázaných uvedlo, že testy překračovaly cenu 60 Kč za kus, což je částka, kterou by jim měly proplatit zdravotní pojišťovny. Ministr Havlíček však předpokládá, že cena testů v budoucnu klesne.

„Pokud bychom dávali firmám 100 korun, tak jak by to dopadlo? Ty testy by se zastavily na ceně 100 korun a vydělávaly by na tom akorát distributoři a dodavatelé. Dneska jsme zabezpečili to, že je tady těch testů už několik milionů v zásobách a cenově letí dolů a za chvíli budou na 60 korunách,“ uvedl Havlíček.

Další z problémů, se kterými se podniky potýkaly, byly dlouhé dodací lhůty, s čímž se podle průzkumu setkalo více než 30 % z nich. Menší procento firem pak muselo nakoupit testy od neautorizovaných distributorů Ministerstvem zdravotnictví.

Do 26. března budou muset povinně otestovat své zaměstnance i podniky, které mají od deseti do 49 pracovníků. V pondělí to schválila vláda. Nové opatření se dotkne dalších 650 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované