Hlavní obsah

Nová doba, host točí pivo. České chytré pípy míří do Anglie i na Tchaj-wan

Foto: MCAT Automation

Ilustrační foto.

Reklama

Čepování nemusí být výsadou hospodských. Do světa míří české „automatické“ pípy. Plzeňská firma uzavírá smlouvy na Tchaj-wanu nebo v Anglii. Samoobslužné pípy v době pandemie snižují kontakt štamgastů s personálem.

Článek

O samoobslužné pípy, které vyrábí plzeňská firma MCAT Automation, je zájem ve světě. Expanzi sice pozdržela covidová pandemie, první zahraniční dodávky to ale nepřekazilo.

„Loni před covidem jsme měli rozjednané projekty v Hongkongu, na Tchaj-wanu nebo ve Švýcarsku,“ řekl Seznamu Zprávám zakladatel a majitel MCAT Jaroslav Stuna. „Projekty se sice kvůli pandemii zastavily, zájem o ně ale trvá. Třeba za projekt na Tchaj-wanu už jsme dokonce dostali zaplaceno, další obchody jsou před podepsáním smluv,“ dodává plzeňský byznysmen, který se sám s covidovou nákazou popral začátkem letošního roku.

Samoobslužné pípy pro restaurace nebo soukromé párty jsou sice okrajovým, zato nejznámějším produktem MCAT. Firma nabízí výčepní systémy s vlastním chlazením, na které je možné napojit až 35 restauračních stolů se samoobslužnými pípami. Každá z nich dokáže čepovat až osmi lidem a eviduje jejich samostatné účty, zobrazované na dotykovém displeji. Na něm si hosté zároveň mohou také objednávat jídlo nebo hudbu, chatovat mezi stoly v restauraci nebo hrát vědomostní kvízy.

Celé zařízení váží asi 70 kilogramů, řídící systém lze podle Stuny nainstalovat za 15 minut. „Barman se o takový stůl nemusí skoro vůbec starat –⁠ až do momentu placení. Tím jdou samoobslužné pípy vlastně vstříc covidovým opatřením,“ podotýká s nadsázkou majitel MCAT.

Stunova firma nyní pracuje na certifikaci výčepního systému pro Velkou Británii, kde má rozpracovaný první projekt v restauraci v centru Londýna. Další chytrá pípa letos míří do německých Cách.

Jaroslav Stuna

Zakladatel a majitel plzeňské firmy MCAT Automation, která dodává automatické systémy pro průmysl a gastronomii

Vystudoval kybernetiku

V letech 1989–⁠1991 pracoval jako konzultant v Londýně

Po návratu založil v Plzni MCAT Automation

Jeho koníčkem je filatelie. Je členem Prestige Philately Club Prague, specializuje se na historické známky britského Commonwealthu

Dva zajímavé obchodní případy ve Švýcarsku prozatím zmrazila pandemie. „Tam jsme měli poptávku z alpských lyžařských středisek, zájemci chtěli naše pípy umístit na venkovní terasy a na sezonu pronajímat provozovatelům restaurací. Tvrdili, že by se cena za pronájem vybavení vrátila při plném provozu do dvou týdnů. Zatím se to stoplo kvůli covidovým opatřením, ale věřím, že se k jednání vrátíme,“ říká Stuna, který letos počítá s exportem chytrých píp pro zhruba 40 stolů.

Umrtvený Pub

V Česku šla letos poslední dodávka chytré pípy do nově postaveného apartmánového domu Michal ve Špindlerově Mlýně. „Tam jsme před spuštěním, březnový lockdown nám zdržel práce na doladění systému,“ upřesňuje Stuna.

Šéfové MCAT Automation počítají s tím, že o jejich chytré pípy bude ještě nějakou dobu menší zájem, protože gastronomický segment v celém světě koronavirus těžce zasáhl. Podnikatelé v oboru jsou finančně vyčerpaní a odkládají investice. „Ta branže je zvlášť u nás skoro mrtvá,“ říká Stuna.

Velké ztráty utrpěl i vlastní franšízový řetězec, který plzeňská firma buduje pod značkou The Pub. Hospody zapojené do této sítě jsou většinou v centrech větších měst a těžily hlavně z turistického ruchu, který covid zmrazil. Před pandemií měla franšízová síť 17 podniků, skoro třetina jich ale musela během uplynulého roku zavřít.

Průmysl jede

Pro podnikání MCAT ovšem nepředstavuje krize na trhu gastroslužeb zásadní komplikaci. Zhruba tři čtvrtiny jejích tržeb jsou totiž z dodávek průmyslových automatizačních systémů.

„Byl jsem překvapený, že nám letos oblast průmyslových projektů posílila, zdá se, že velké firmy investují do výrobní základny a oprav v době covidu víc než před ním,“ řekl Stuna. MCAT momentálně dodává software hlavně pro těžaře stavebních materiálů, pracuje na několika velkých projektech za řádově desítky milionů korun.

„Jak se bude trh vyvíjet dál, to se ale vůbec neodvažuji předvídat,“ podotkl Stuna. „Našim zákazníkům rostou výrobní náklady, zdražují jim vstupy, typicky ocelářské produkty dovážené z Číny. Tento rok pro nás ještě bude dobrý, příští rok ale nedokážu odhadovat,“ dodává šéf firmy, pro kterou pracují dvě desítky vývojářů a jejíž obrat se letos má pohybovat kolem dvaceti milionů, což je zhruba o pětinu výš než loni.

Zatímco budoucí dopad covidu na průmyslovou automatizaci se lidem z branže zatím ztrácí v mlhách, jasný už je vliv na další trh, kterému se Jaroslav Stuna věnuje. Majitel MCAT je vášnivým filatelistou, patří ke členům výlučného pražského Prestige Philately Clubu, který sdružuje majitele nejcennějších domácích sbírek.

Známkám krize svědčí

„Potvrdilo se, že v nejistých dobách se investice do známek zvlášť cení. A na trhu se asi odráží i to, že spousta filatelistů měla během lockdownových omezení víc času, takže se známkám víc věnovali,“ říká Stuna. Důsledek je podle něj zjevný: stoupl zájem o kvalitní, časem prověřené sběratelské kousky, které jsou považovány za spolehlivý nástroj na zhodnocování peněz. Nabídka je podle něj mizivá, zato ceny žádaných položek jdou nahoru.

Sám Stuna si svou filatelisticko-covidovou teorii ověřil na vlastní kůži. V listopadu strávil 10 dní v izolaci, během níž se – jak říká – věnoval především své sbírce, kterou také obohatil o nový cenný kousek. „Byl jsem zase jednou rád, že mám takového koníčka. Lidé jsou v karanténě odkázaní většinou na televizní seriály, já mohl ten čas trávit docela užitečně,“ směje se plzeňský podnikatel.

Reklama

Doporučované