Hlavní obsah

Nová edice audioknih Legendy nabízí i hlas zesnulého Mrkvičky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vydavatelství Tympanum nabízí novou edici audioknih Legendy. Vrcholná literární díla načetli přední čeští herci včetně loni zesnulého Ladislava Mrkvičky.

Článek

Divadelní a filmový herec Mrkvička načetl povídku Ernesta Hemingwaye Stařec a moře. ČTK o tom informovali zástupci vydavatelství.

„Kouzlo (audioknih) je v jakési skrytosti, v tom, že interpret není vidět a posluchač vnímá jen jeho hlas,“ uvedl před lety Mrkvička, který v minulosti načetl mimo jiné Pravidla Moštárny od Johna Irvinga nebo Obsluhoval jsem anglického krále Bohumila Hrabala.

Vedle příběhu starého rybáře z Kuby, jenž svádí souboj s obrovskou rybou, vydavatelství Tympanum připravilo mluvenou podobu dalších významných literárních děl. Patří mezi ně například dvě nejznámější knihy George Orwella Farma zvířat a 1984. Satirizující novelu Farma zvířat čte Petr Čtvrtníček. Antiutopický román 1984 s hlavním hrdinou Winstonem Smithem pracujícím na ministerstvu Pravdy, jehož povinností je pozměňovat dokumenty s fakty, jež by mohly být v rozporu s oficiálním názorem všemocné vládnoucí Strany, interpretuje Vasil Fridrich.

Vladislav Beneš se ujal načtení klasického díla Johna Steinbecka O myších a lidech, v němž kamarádi George a Lennie hledají práci na americkém Jihu v době velké hospodářské krize. Příběh prince Siddhárthy čili Buddhy o složitém hledání a nalézání sebe sama a své životní cesty z pera Hermanna Hesse čte Miroslav Táborský. Text románu Pýcha a předsudek popisujícího vztahy mezi mužem a ženou od slavné anglické spisovatelky Jane Austenové interpretuje Dana Černá.

Asociace vydavatelů audioknih (AVA) každoročně uděluje Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova. Loni ji získal herec Jiří Dvořák, který je tak po Martinu Stránském, Janu Jiráňovi, Haně Maciuchové, Zdeňkovi Svěrákovi a Josefovi Somrovi šestým laureátem ocenění.

AVA loni oznámila, že trh s audioknihami v Česku v roce 2019 pátý rok v řadě rostl. Meziročně si polepšil o 38,5 procenta na více než 205 milionů korun. Předloni poprvé převážil prodej audioknih v digitální formě nad prodejem na fyzických nosičích. Z 205,3 milionu korun z předloňských prodejů audioknih v Česku připadlo přes 107 milionů na digitální prodeje a 98,5 milionu na fyzické nosiče. Největší podíl na trhu – téměř 19 procent – mělo vydavatelství OneHotBook. Výsledky za loňský rok AVA zatím nezveřejnila.

Reklama

Související témata:

Doporučované