Hlavní obsah

Přichází první čistě elektrická škodovka. Už se ví detaily o dojezdu i ceně

Studie Škody Enyaq iV. Vůz bude představen v úterý večer.

Reklama

Zcela nový segment zákazníků, větší prodeje v Nizozemsku či v Norsku a cena někde na úrovni superbu a kodiaqu. To jsou plány mladoboleslavské automobilky s elektrickou Škodou Enyaq.

Článek

Má to být první auto v rodině a lidé by si ho měli chtít koupit bez ohledu na to, zda je to elektromobil či ne, říká k největší letošní novince Škody Auto Alain Favey, člen představenstva firmy odpovědný za prodeje. V rozhovoru pro Seznam Zprávy Byznys popsal základní parametry a očekávání automobilky k jejímu prvnímu čistě elektrickému vozu, který bude představen příští úterý.

+1

Podle něj bude mít v nejlepší výbavě a tedy s baterií s největší kapacitou dojezd až 510 kilometrů a měl by být cenově na úrovni modelů superb a kodiaq. Jejich ceny začínají mírně nad 700 tisíci, ale mohou se vyšplhat přes milion. „Cena nebude nijak vybočovat oproti podobně velkým SUV. Zároveň víme, že na elektroautě budeme schopni mít při prodeji zisk, což je samozřejmě důležité. Nakonec se ukázalo, že i za první pololetí, v době koronavirového ‚vypnutí ekonomiky‘, jsme byli schopni zůstat ziskoví,“ říká Alain Favey.

Škoda Enyaq by měla mladoboleslavské automobilce přinést zákazníky, kteří dosud škodovkami nejezdili, a zároveň jí pomoci získat větší podíl na trzích, kde je elektromobilita více rozšířená, ale zatím na nich firma prodává málo aut se spalovacími motory. Favey dává jako příklad Nizozemsko nebo Dánsko, kde mají elektromobily z nových prodejů zhruba šedesátiprocentní podíl díky veřejný pobídkám.

„První elektrický model, který byl od počátku takto konstruovaný, by nám mohl přinést dodatečné prodeje. Není to žádný facelift, žádné nahrazení staré řady,“ dodává Alain Favey. Auto se začne prodávat v prvním pololetí příštího roku.

Reklama

Doporučované