Hlavní obsah

Nová éra britské politiky začíná. Kdo nahradí Theresu Mayovou?

Mayová v pátek skončila v čele konzervativců. Na nového lídra budeme čekat měsíc a půl.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Britská premiéra v pátek oficiálně opustila funkci lídra Konzervativní strany. Přijde tak i o premiérský post. Ten připadne politikovi, kterého konzervativci postaví do čela. Souboj o vedení nejvlivnější britské politické strany se potáhne až do 22. července, už teď má ale klíčové hráče.

Článek

Dva týdny poté, co se slzami v očích veřejně oznámila rezignaci, britská premiérka Theresa Mayová uvolnila místo v čele britských konzervativců. Začal tak souboj kandidátů na nového lídra, který se zároveň stane premiérem. Aktuálně jich je přes deset, britští politologové ale už teď mají jasno o nejsilnějších hráčích.

Tím nejvýraznějším je bývalý londýnský starosta a ministr zahraničí Boris Johnson, který jako první přispěchal s tvrzením, že by se nebál brexitu bez dohody.

Stejně radikální je i další kandidát – někdejší ministr pro brexit Dominic Raab. Ten by podle britského The Times k prosazení brexitu neváhal „využít“ královnu Alžbětu II. „Další oddálení brexitu nepřipadá v úvahu, myslím, že tento proces musíme konečně dovést do finále,“ řekl Raab v pořadu The Andrew Marr Show na BBC. EU by bez otálení opustil natvrdo, tedy bez dohody. Jenže takový návrh britským parlamentem opakovaně neprošel. Raab tak zmínil radikální plán ukončit poslaneckou schůzi a zabránit poslancům v dalším blokování brexitu. K takovému kroku by ale potřeboval souhlas královny.

Další dva klíčoví kandidáti pocházejí z řad současné vlády – Michael Gove, ministr životního prostředí, a Jeremy Hunt, šéf diplomacie. Oba považují možnost brexitu bez dohody za přijatelnou, i když ne preferovanou. Obecně ale ve své rétorice nejsou tak ostří jako Raab s Johnsonem.

Mezi potvrzenými kandidáty nechybí ani současný ministr vnitra Sajid Javid. Jeho šance na úspěch ale podle výzkumu University of Surrey nejsou nijak vysoké.

Nového lídra budou konzervativci vybírat ve dvou úrovních – nejprve členové parlamentu ze všech kandidátů vyberou dva nejsilnější a poté bude finálně rozhodovat více než statisícová členská základna. Výsledek bychom měli znát 22. července. Do té doby v čele vlády zůstane Theresa Mayová.

Komentář Jiřího Hoška

„There were 10 in the bed and the little one said: ‚Roll over, roll over.‘ So they all rolled over and one fell out. There were 9 in the bed…“ Podobně jako v dětské písničce, kde se chlapečci na posteli kutálejí a pokaždé někdo spadne, se bude vybírat příští předseda Konzervativní strany, a tudíž podle britských zvyklostí i premiér. Z dosud známých 11 adeptů musejí členové poslaneckého klubu vybrat 2 finalisty. O těch pak rozhodne více než 124 tisíc majitelů stranické legitimace Konzervativní strany po celém Spojeném království.

Všeobecně se předpokládá, že pokud se do finálového klání dostane Boris Johnson, stane se novým partajním lídrem právě on. Obliba bývalého šéfa diplomacie a bývalého londýnského starosty je u členské základny stále vysoká. To ale neplatí pro poslanecký klub, kde má Johnson mnoho nepřátel. Není ale jisté, zda by se našel dostatečný počet konzervativních zákonodárců, který by Johnsona dokázal sérií taktických hlasování eliminovat.

Ať už se příštím premiérem stane kdokoli, nedisponuje magickou formulkou na uspokojivé řešení brexitu. Boris Johnson byl první s ujištěním, že se nebojí brexitu bez dohody a že by takový scénář měl nastat už 31. října letošního roku. Jenže „divoký“ brexit bez dohody už dvakrát Dolní sněmovna odmítla. Přesto ale z logiky věci takovou variantu nelze vyloučit. Další z adeptů Dominic Raab tak nevyloučil radikální plán ukončit poslaneckou schůzi a zabránit poslancům v dalším blokování brexitu, včetně možnosti odhlasovat si žádost o další odklad termínu odchodu z EU. Takový krok, který se příčí britským parlamentním zvyklostem, by taky vyžadoval souhlas panovnice Alžběty II. Představa „zatažení“ Jejího Veličenstva do divokého brexitového pokeru její poddané dost děsí.

Na Theresu Mayovou se bude vzpomínat jako na někoho, kdo nedokázal Spojené království vyvést z Evropské unie. Monumentální logistická operace jménem brexit dlouholetou ministryni vnitra Mayovou semlela. Jak napsal politolog Simon Usherwood, „brexit Mayovou korunoval, definoval a nakonec zničil“. Nový šéf Toryů musí mít ambici brexit dokončit, než půjdou Britové, a to možná velmi brzy, volit nové složení Dolní sněmovny. Pokud se nové hlasování uskuteční dříve, než Británie z EU odejde, naštvaní voliči to Konzervativní straně tvrdě spočítají. Potom se Toryové mohou dočkat „dvojboje“, jehož se upřímně děsí: zpackaného brexitu a labouristů (či koalice vedené labouristy) u moci…

Reklama

Doporučované