Hlavní obsah

Nová éra zvláštních vztahů. První, koho Trump přijme v Bílém domě, bude Mayová

Trump se setká s Mayovou.

 

Reklama

Nový americký prezident chce navázat na tradici úzkých vztahů Spojených států a Velké Británie z dob Ronalda Reagana a Margaret Thatcherové.

Článek

Koncem příštího týdne by do Washingtonu měla přiletět britská premiérka Theresa Mayová, aby se jako první světový státník setkala s prezidentem Trumpem. Informaci potvrdil zatím pouze Bílý dům, úřad britské premiérky nikoliv.

Donald Trump tak chce navázat na tradici velmi blízkých vztahů, které obě země měly v 80. letech minulého století, kdy v jejich čele stáli Ronald Reagan a Margaret Thatcherová, a také v éře prezidenta George Bushe mladšího a premiéra Tonyho Blaira na začátku tohoto tisíciletí.

Při setkání s Mayovou by mělo dojít třeba i na jednání o dohodě o volném obchodu, ale také na rozhovory o NATO a vztazích s Ruskem.

Při jednání bude mít britská premiérka poměrně volné ruce, co se týče domlouvání dvoustranných závazků. Jednak kvůli změně ve vedení Spojených států, jednak zejména kvůli brexitu.

Britský list The Daily Telegraph připomněl Trumpův dřívější výrok o brexitu: Lidé i země podle něj chtějí vlastní identitu, kterou si Velká Británie odchodem z EU po loňském referendu zajistila.

Že Trump odchodu Spojeného království z Evropské unie fandí, bylo zřejmé už během prezidentské kampaně, kdy se několikrát sešel s bývalým vůdcem britské strany UKIP Nigelem Faragem. Britská média tehdy spekulovala, že by se Farage mohl stát Trumpovým poradcem při vytváření pobrexitových americko-britských smluv.

Trump se na Twitteru nechal slyšet, že by Farage byl skvělým velvyslancem Británie v USA a s britským europoslancem se setkal už krátce po svém volebním vítězství ve své newyorské Trump Tower.

Mnoho lidí by rádo vidělo Nigela Farage reprezentovat Velkou Británii z pozice velvyslance ve Spojených státech. Dělal by dobrou práci!

Reklama

Doporučované