Hlavní obsah

Nová fakta o otravě Novičokem. Mohlo jít o zbytek látky z útoku na Skripalovy

Policie uzavřela všechna místa, která anglický pár před otravou navštívil.Video: Reuters

 

Reklama

Charlie Rowley a Dawn Sturgessová jsou po otravě Novičokem v kritickém stavu. Policie pracuje s možností, že se otrávili zbytkem látky použité k útoku na Skripalovy, jeden z vynálezců Novičoku ale takovou možnost popírá.

Článek

Angličané otrávení jedem typu Novičok v anglickém městě Amesbury jsou pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a čtyřiačtyřicetiletá Dawn Sturgessová. Oba jsou v kritickém stavu. Podle policie nebyl nikdo jiný zraněn. Zároveň nic nenasvědčuje tomu, že by se měli stát obětí cíleného útoku.

Nový útok vyvolal okamžitou reakci politiků i státních institucí. Ministr vnitra Sajid Javid okamžitě svolal jednání vládního krizového výboru Cobra. Premiérka Theresa Mayová vyádřila obětem podporu.

V sobotu ráno byli lékaři dvakrát přivoláni do azylového domu v ulici Muggleton Road v Amesbury. V jedenáct hodin dopoledne k Rowleymu, který upadl do bezvědomí, a později také k Sturgessové, které se udělalo nevolno. Místní policie zprvu oba považovala za konzumenty drog, kteří se otrávili kontaminovanou dávkou heroinu nebo kokainu. Ještě ve středu večer ale Scotland Yard po detailní analýze ve výzkumném centru ve městě Porton Down oznámil otravu Novičokem.

Charlie Rowley se svojí družkou Dawn Sturgessovou strávili páteční odpoledne nakupováním ve městě Salisbury, kde byli otráveni Skripalovi.

Druhého dne se Rowley začal nekontrolovaně třást. „Oči měl vytřeštěné, potil se a vydával podivné zvuky,“ popsal očitý svědek Sam Hobson. Matka tří dětí Sturgessová byla později také transportována do nemocnice. Podle Hobsona jí šla pěna od úst. Policie a zasahující hasiči měli ochranné obleky.

Rodina se o celém incidentu dozvěděla z médií. Otec Sturgessové prý o případu nemá žádné informace, naopak sám volal policii, aby se dozvěděl víc o osudu své dcery.

Policie nyní pracuje s verzí, že šlo o stejnou nervově paralytickou látku, kterou byli otráveni Skripalovi. Jednalo by se tedy nejspíš o zbytek, který nebyl vyžit k útoku. Úřady zjišťují, kde přesně se Charlie Rowley a Dawn Sturgessová v pátek pohybovali. Dosud nebyly žádné kontaminované předměty objeveny.

Video: Hošek, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Jeremy Hunt uvedl, že může jít o tragickou dohru útoku na Skripalovy. Novičoku se podle něj mohl někdo zbavit a ohrozit tím další osoby. Ruský vědec Vil Mirzajanov, který jako první o výrobě Novičoku promluvil, je ale k takovému vysvětlení skeptický. Látka by se podle něj do čtyř měsíců od útoku na Skripalovy určitě rozložila.

Riziko další otravy je podle britských úřadů velmi malé. Lidé v nejbližším okolí domu v Muggleton Road by ale měli umýt své osobní věci a oblečení. Uzavřený zůstává samotný dům i park, kostel i lékárna, kterou Rowley a Sturgessová v pátek navštívili.

Napětí mezi Británií a Ruskem trvá 

Náměstek britské ministryně vnitra pro bezpečnost Ben Wallace vyzval Rusko, aby poskytlo detailní informace k březnovému útoku nervově paralytickou látkou Novičok na bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Náměstek tak učinil v rozhovoru se stanicí BBC v souvislosti s případem dvou britských občanů, kteří byli otráveni stejnou látkou.

Mezitím předseda branného výboru ruského parlamentu Vladimir Šamalov řekl, že Britové by měli při vyšetřování nového případu otravy nervově paralytickou látkou požádat o pomoc ruské odborníky.

Wallace z nového incidentu s Novičokem neobvinil Rusko. Dvojice se podle něj zřejmě nestala obětí cíleného útoku.

„Tehdy použitý Novičok byl velmi čistý, což zvyšuje jeho trvanlivost,” řekl expert na chemické zbraně Ralf Trapp. Podle něj proti Skripalovi byla použita vysoce čistá látka pocházející z laboratoře, která proto může být účinná i několik let. Rowley a Sturgessová mohli nevědomky přijít do kontaktu s věcí, v níž byl Novičok přepravován.

„Zatím je to jen možný scénář. Stále chybějí fakta,” zdůraznil Trapp, který pracuje jako nezávislý poradce Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a OSN.

Rusko naopak popřelo jakýkoliv kontakt ze strany Spojeného království v otázce vyšetřování nového případu otravy Novičkem. „Není mi nic známo o nějakých výzvách,” uvedl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov připomněl, že pokud jde o Salisbury, Rusko Británii navrhovalo provést společné vyšetřování této události, ale nedostalo se mu žádné odpovědi. „Ty výzvy se bohužel vstřícnosti nedočkaly,” konstatoval mluvčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované