Hlavní obsah

Nová funkce pro Jermanovou: za 80 tisíc bude kontrolovat hospodaření kraje

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

V říjnových volbách ANO skončilo ve středních Čechách až třetí. Hned ale našlo uplatnění pro svou jedničku – dosavadní hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO).

Reklama

Středočeská hejtmanka ve volbách propadla. V čele opozice se ale stane šéfkou kontrolního výboru nového zastupitelstva. I přes její aféry, které vyšetřuje policie.

Článek

Po prohraných říjnových volbách se Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) přestala ukazovat na veřejnosti.

Už žádné přestřihávání pásek na nových stavbách, předávání cen ani inspekční cesty po opravovaných středočeských silnicích, jejichž videy plnila Facebook.

Poražená středočeská hejtmanka sice skončila v opozici, ale přesto zůstane napojena na rozpočet kraje.

Podle zjištění Seznam Zpráv se stane předsedkyní kontrolního výboru nového zastupitelstva.

Funkce předsedy kontrolního výboru má – pokud jde o benefity – nepopiratelné kouzlo: jde o práci na plný úvazek za 80 tisíc měsíčně. K tomu náleží například ještě služební vůz Škoda Octavia a kancelář v budově úřadu.

Že Jaroslava Pokorná Jermanová míří právě na tenhle post, řekly Seznam Zprávám dva zdroje ze středočeského ANO. A potom to potvrdila i Petra Pecková, která v říjnových volbách se Starosty zvítězila a během listopadu se stane novou hejtmankou.

„Je pravdou, ze ANO navrhlo na předsedkyni kontrolního výboru paní Pokornou Jermanovou,“ uvedla Petra Pecková.

Je to věc ANO

Odcházející hejtmanka Pokorná Jermanová má místo šéfky výboru skoro jisté. Platí totiž nepsaná dohoda, že kontrolní výbor – nejen v krajích, ale také na radnicích – ovládá opozice. Proto, aby vládnoucí koalice byla pod drobnohledem politických protivníků.

A aby mohl být dohled nad hospodařením kraje a dodržováním předpisů profesionální, v krajích bývá funkce předsedů výborů dobře zaplacená.

Vládnoucí koalice obvykle respektují, koho si opozice za šéfa výboru navrhne. Stejné to bude i ve středních Čechách, kde koalice Starostů, ODS, Pirátů a TOP 09 nebude proti Pokorné Jermanové nic namítat.

„Ve slušné politické kultuře má vždy kontrolní výbor ve své gesci opozice. Takže jsme ANO kontrolní výbor nabídli a sdělili jsme, že nebudeme kádrovat, kým si ho obsadí,“ řekla budoucí hejtmanka Pecková.

Jaroslava Pokorná Jermanová na žádost Seznam Zpráv o vyjádření nereagovala. Až se stane předsedkyní výboru, nastane paradoxní situace: „hlídače“ nové koalice bude řídit politička, která kraji přivodila několik afér. Některé jdou přímo za ní, jiné odmítala důkladně prošetřit.

Známý je případ se služebním autem odcházející hejtmanky: jak odhalily Seznam Zprávy před dvěma lety, Jaroslava Pokorná Jermanová ho dala zcela k dispozici manželovi. Mohl s ním jezdit, kam se mu zlíbilo.

Vlastní aféry nekontrolovala

Potom redakce popsala, jak si přímo hejtmančina kancelář platila několik spolupracovníků, kteří za desítky tisíc měsíčně (na poloviční úvazek) pracovali na nejasných analýzách, koncepcích a PR výstupech, jejichž potřebnost pro kraj byla velmi sporná. Případ vyšetřuje policie, která u Jaroslavy Pokorné Jermanové udělala i domovní prohlídku.

Dalším případem byly statisícové odměny pro úředníky: někteří spolupracovníci bývalé hejtmanky měli až 150tisícové platy a kraj už několik měsíců tají, o koho jde a čím si tihle lidé nadstandardní příjmy zasloužili.

Během čtyřletého působení ANO ve vedení kraje se také objevilo několik vážných podezření, že se při opravách krajských silnic ztrácejí možná až stovky milionů.

Jaroslava Pokorná Jermanová se však vždy zachovala stejně: odmítala cokoli prošetřit a o kauzách tvrdila, že jsou jen dílem opozice a novinářů.

Bránila se mimo jiné ukázat doklady, kam manžel krajským autem jezdil. Tajila jména a práci externích poradců, zodpovědnost za vysoké platy VIP úředníků přehrávala na ředitele krajského úřadu. A když došlo na rekonstrukce silnic, zadala vypracování obsáhlého auditu – který ovšem vůbec neřešil to hlavní: jestli firmy opravy nešidí.

Reklama

Doporučované