Hlavní obsah

Nová hvězda lidovců? Na Moravě dostal nejvíc kroužků a stane se hejtmanem

Foto: Klaudie Břeňová, Josef Javůrek, Tomáš Svoboda

Lidovecký lídr Jan Grolich uspěl v krajských volbách i díky originální kampani.

Reklama

Lidovci na Moravě zaznamenali porážku Jiřího Čunka, ale také vycházející hvězdu. Do křesla hejtmana na jižní Moravě míří Jan Grolich. Získal nejvíc kroužků na Moravě.

Článek

Je mu 36 let. Už deset let vládne Velaticím na Brněnsku se 760 obyvateli. Seznamte se, Jan Grolich. Co do počtu preferenčních hlasů suverénně nejúspěšnější moravský politik v krajských volbách.

Se ziskem 12 172 hlasů daleko za sebou nechal moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO, 9927 hlasů), zlínského matadora lidovců Jiřího Čunka (9083) i olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO, 6759). Patří tak do TOP 3 kroužkovaných v republice.

Co stojí za volebním katapultem poměrně neznámého politika? „V kampani jsme stáli před otázkou, že lídr je neznámý a musí se z něj udělat známý člověk. Myslím, že se to podařilo. Byl jsem vidět a lidé se ztotožnili s programem,“ popsal Grolich.

Grolich je jinej

Absolvent brněnského Biskupského gymnázia a vystudovaný právník proto navzdory lidoveckým zvykům vsadil na poněkud originální cestu. Kraj objížděl v autě s logem „Grolich na hejtmana“. Výrazné billboardy s nápisem „Grolich je jinej“ mířily na voliče po celém regionu. Politik přitom brázdil kraj v triku s nápisem „Příroda má číslo na můj mobil“ nebo „Make příroda great again“. Za zelenými otázkami si stojí. „Klimatická změna opravdu přichází, musíme s ní bojovat i v kraji,“ zdůraznil.

Vsadil na témata, která by se možná před deseti lety jevila jako nevýrazná. Chce bojovat proti suchu v dlouhodobě nejsušším regionu v Česku. „Naší prioritou jsou projekty na zadržování vody v krajině. Věřím, že do konce roku budeme schopní rozpočet upravit tak, abychom získali na tyto vize násobně více peněz. Na druhou stranu určitě nejsme schopní do konce roku naprojektovat konkrétní věci, to chce ještě víc času,“ řekl Grolich.

Také proto chtějí lidovci při dohadování o postech ve vedení kraje získat gesci regionálního rozvoje. Nová koalice podle Grolicha také bude usilovat o reformu krajského zdravotnictví a sociálních služeb. „Měla by vzniknout zastřešující organizace všech krajských nemocnic. To je velký úkol,“ doplnil lidovecký lídr.

Starostou v 26 letech

V domovských Velaticích získal oslnivou podporu, téměř 73 procent hlasů. Dostal 300 ze 416 odevzdaných obálek v obci. Dědina, vzdálená dvanáct kilometrů od Brna, získala loni titul inovativní vesnice roku. „Každý měsíc máme videozpravodaje, za ten tištěný jsme dostali dvě celostátní ceny. Za mě je potřeba být v politice co nejotevřenější, říkat všechno a hned. Lidé pak starostovi vidí pod ruce a je to ideální stav. To mě opravdu odlišuje,“ vysvětlil.

Grolich vede obec deset let, od svých šestadvaceti. „Starostování je podle mě základní předpoklad, aby jakýkoli kandidát mohl vykonávat výraznější funkci na kraji, včetně hejtmana,“ nechal se slyšet Grolich, který už byl čtyři roky na kraji opozičním zastupitelem.

„Není to jen skok z Velatic. Jako šéf politického klubu jsem čtyři roky působil na krajském zastupitelstvu, takže to pro mě není úplně nové prostředí,“ dodal.

Koalice bez vítězného ANO

Lidovci míří za hejtmanskou židlí na jihu Moravy po dvanácti letech. Tehdy končil první „šéf kraje“ Stanislav Juránek. Straně k tomu letos stačilo přes 15 procent.

Foto: Seznam Zprávy

Nové zastupitelstvo Jihomoravského kraje. Volební účast ve volbách byla 38,78 %.

KDU-ČSL, společně se třetími Piráty, čtvrtou ODS a pátými Starosty, na krajské úrovni kopírují podobný model jako Brno před dvěma lety. Ke koaliční spolupráci nepřizvou vítězné hnutí ANO. Premiér Andrej Babiš tehdejší dění na brněnské radnici prohlásil za „megapodraz“. „Nyní to není úplně stejný půdorys jako v Brně. Rychlé vyjednávání se odráželo od výsledků voleb na jižní Moravě. Byl jsem rád, že jsme se rychle dokázali dohodnout na základní platformě,“ okomentoval Grolich.

Lídři čtyř stran upekli koalici bez ANO bleskově, před novináře s dohodou předstoupili už šest hodin po uzavření volebních místností. V neděli je čekají detailnější jednání o rozdělení postů.

Vedení brněnské radnice v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) si už dřív stěžovalo, že mu Babiš vyšachování ANO neodpustil a podepisuje se to na vztahu vlády k druhému největšímu městu.

Podle Grolicha ale přebarvení kraje podobné problémy automaticky neznamená. „Stávající vedení v čele s panem Šimkem si nemohlo dovolit žádnou kritiku vůči vládě. Jsme jako kraj hrubě podfinancovaní v sociální oblasti. S důraznějším hlasem máme výraznější šanci uspět,“ řekl Grolich. Podle něj se také vylepší vztahy mezi vedením kraje a Brna. „Budeme tam mít lepší kontakty a větší prostor na spoustě věcí se dohodnout,“ doplnil.

Potvrdil také, že po deseti letech končí jako starosta Velatic. „S jakoukoli uvolněnou funkcí na kraji nemůžu pokračovat jako starosta,“ zdůvodnil to Grolich.

Zatímco v sousedním Zlínském kraji odchází dosavadní hejtman za KDU-ČSL Jiří Čunek do opozičního ústraní, na jihu Moravy možná vychází nová lidovecká hvězda. „Budu energičtější hejtman než předchůdce. Věřím, že se kraj s touto koalicí podaří rozhýbat,“ dodal Grolich.

Reklama

Související témata:

Doporučované