Hlavní obsah

Nová jazzová přehlídka v Brně má otevřít muzikantům cestu do zahraničí

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Otevřít talentovaným muzikantům cestu do zahraničí je cílem nového jazzového festivalu v Brně.

Článek

Jde o takzvanou showcase přehlídku, kde vybraní hudebníci hrají především pro odborné publikum, programové ředitele festivalů, dramaturgy či novináře. „Central European Jazz Showcase vzniká v česko-rakouské spolupráci, původně se měl konat už loni, nakonec se kvůli koronavirovým omezením uskuteční až 28. a 29. června v brněnském Divadle Husa na provázku,“ oznámila za pořadatele Magdaléna Samková.

Central European Jazz Showcase je šitý na míru kapelám, které mají podle organizátorů potenciál prosadit se v zahraničí, dostat se do zahraničních klubů i na festivalová pódia a zároveň tak popularizovat český a rakouský jazz. Prvním přímým efektem úspěchu na showcase bude vystoupení čtyř vítězných sestav v londýnském klubu Pizza Express Jazz Club.

Podle ředitele brněnského JazzFestu Viléma Spilky je formát showcase výhodný pro muzikanty i promotéry, kteří na jednom místě slyší více kapel. „Síle zážitku v blízké přítomnosti hudebníků plně zabraných do tvůrčího procesu se nevyrovná prostě nic. Troufnu si tvrdit, že většina hudebních promotérů smýšlí podobně – prezentace živé hudby je často jejich celoživotním posláním. Mohu snad také říci, že většina pořadatelů mnohdy vybírá kapely na základě vlastní zkušenosti s jejich živým vystoupením,“ uvedl Spilka.

Prostor dostanou jak etablované kapely, tak vycházející hvězdy z Česka i Rakouska. Do první skupiny patří třeba Jaromír Honzák Quintet, David Dorůžka Trio, Vertigo nebo Cotatcha Orchestra, do druhé Kristina Barta Event Horizon, B/Y Organism, Zabelov Group nebo Marta Kloučková Quintet.

Okruh kapel vybraných původně pro loňský listopadový termín se s novým datem konání nezměnil. Jedinou novinkou oproti původnímu konceptu je rozhodnutí organizátorů zpřístupnit Central European Jazz Showcase jen pozvaným hostům, a to kvůli platným opatřením proti šíření koronaviru.

Reklama

Doporučované