Hlavní obsah

Nové detaily kolem nových ministrů. Proč Sobotka vybral Chvojku, Sklenáka a Žaloudíka

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Chystá se výměna ministrů: komentář Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Premiér Bohuslav Sobotka vyrazil za prezidentem Milošem Zemanem na zámek v Lánech. Skončit mají ministři Svatopluk Němeček, Jiří Dienstbier a Michaela Marksová.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka vymění tři sociálnědemokratické ministry. Podle zdrojů blízkých Lidovému domu místo Jiřího Dienstbiera nastoupí do vlády poslanec ČSSD Jan Chvojka jako nový ministr pro lidská práva. Michaela Marksová končí v křesle ministryně práce a místo ní do vlády přijde předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Ani jeden se ovšem nechtěl k nové funkci vyjádřit, každopádně premiér Sobotka s nimi má dnes schůzku.

Úplně jasná zatím není situace kolem ministra zdravotnictví. Sobotka původně chtěl, aby se postu ministra zdravotnictví ujal šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík, současně předseda pražské sociální demokracie. Ten však nabídku odmítl, protože nedostal garanci, že se bude moci vrátit do křesla šéfa Motola. Podle zdrojů Seznam Zprávy by měl opravdu skončit Svatopluk Němeček a nabídku dostal senátor Jan Žaloudík, také z ČSSD.

Nikomu se nechce na zdravotnictví

„Já jsem s panem premiérem telefonicky hovořil o situaci ve zdravotnictví v pondělí večer, protože jsem jeho poradce. Mohu vám ale říct jediné: Jako senátor a zároveň ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně si už dnes připadám docela dost vytížený,“ řekl Seznamu Žaloudík, jakoby se ani jemu do ministerského křesla na necelý rok vůbec nechtělo.

Sobotka oznámil chystané změny v úterý odpoledne Miloši Zemanovi, jak ale reagoval, není dosud známo. Je ale pravděpodobné, že prezident měl výhrady. Zatímco uvítal odchod Dienstbiera a Marksové, kteří patřili v ČSSD k největším Zemanovým kritikům, s padákem pro Němečka souhlasit nemusel. Patří totiž mezi jeho oblíbence.

A tomu, že to v Lánech nešlo úplně snadno, nasvědčuje další fakt. Premiérovi lidé nejprve avizovali, že bezprostředně po schůzce s prezidentem Sobotka oznámí na tiskové konferenci konkrétní jména. To ale nakonec neudělal a jen znovu obecně zopakoval, že je třeba některé unavené ministry vyměnit.

Únava a další důvody vyhazovu

Přitom premiérovy důvody u Němečka jsou nejsilnější: Nejvíce mu vyčítá, že tři roky pořádně neřeší personální potíže v resortu, tedy nedostatek lékařů i sester v nemocnicích a také problém se stárnutím praktiků. Dvojice Dienstbier - Marksová zase končí kvůli tomu, že se příliš zaměřovala na menšinová témata, která ovšem většinu voličů sociální demokracie vůbec nezajímají.

Jejich vyhazov ukazuje na Sobotkovu chladnokrevnost, protože právě je dva si vybral jako největší spojence, kteří mu měli pomoci přeměnit ČSSD ve stranu pro velkoměstské liberály. Jenže po říjnové porážce v krajských a senátních volbách už nechce Sobotka experimentovat a rok před velkými sněmovními volbami se chce raději orientovat jen na tradiční voliče. Sobotka si oba dva do vlády prosadil v lednu 2014 přes odpor Miloše Zemana. A Marksová se loni v březnu dokoce na sjezdu stala místopředsedkyní ČSSD, ale ani stranická funkce ji ve vládě nezachránila.

Premiér Sobotka přitom s obměnou vlády dlouho váhal. Dokonce ještě po prohraných volbách odmítal doporučení některých poradců, že nyní musí převzít iniciativu do svých rukou a ukázat sílu. Bohuslav Sobotka jim oponoval, že tím by jen dal najevo, že jeho tým je slabý. Stabilitu vlády často uvádí jako hlavní výhodu. Hned po volbách třeba odmítl přijmout rezignaci ministra průmyslu Jana Mládka, který prohrál senátní volby.

K akci se Sobotka odhodlal až dva týdny po volbách, když všem straníkům dopisem oznámil, že ve vládě potřebuje „novou krev“, a proto vymění „unavené ministry“. Bylo to v situaci, kdy další průzkumy ukazovaly, že hnutí ANO Andreje Babiše dál rychle posiluje a směřuje k postu premiéra a jasnému vítězství ve sněmovních volbách v říjnu 2017.

Proč ČSSD přichází o voliče? Je příliš úřednická, říká sociolog. Pusťte si video, v němž nabízíme vysvětlení, jaké chyby dělá premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka:

Co o změnách ve vládě soudí expremiér Jiří Paroubek? Pusťte si rozhovor s ním:

Reklama

Doporučované