Hlavní obsah

Nová kniha přináší vzpomínky, jak žil malíř Zrzavý ve Vodňanech

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Příběhy pamětníků z Vodňan i dosud nezveřejněné dopisy či náčrty přináší nová kniha Setkání se Zrzavým. Autorka Martina Havlínová ji vydala ke 130. výročí narození malíře Jana Zrzavého.

Článek

Publikace zachycuje na více než 100 stranách letmé i dlouhodobé vztahy umělce s místními, obsahuje 21 příběhů. Ve Vodňanech pobýval malíř v letech 1942 až 1958. ČTK to řekla autorka knihy.

Příběhy pamětníků, kteří se s malířem setkali, dokreslují reprodukce obrazů, dopisy, pohledy, náčrty i fotografie, některé dosud nepublikované

„Jsou tam kraťoučká letmá setkání, ale i hodně vydatné vzpomínky od lidí, kteří se s Janem Zrzavým přátelili dlouhodobě. I korespondence, kterou spolu udržovali v době, kdy už se přestěhoval do Okrouhlice. Příhody, které vypovídají, jaký byl,“ řekla Havlínová.

Jeden pamětník vyvrací, že když Zrzavý přijel naposledy do Vodňan, jel se rozloučit s krajinou a stál u rybníku. Pamětník řekl, že ho malíř požádal, aby ho doprovodil k domu spisovatele Julia Zeyera, jemuž se říká U čápů. „A lidé z toho udělali u čapu, jakože u rybníka,“ řekla autorka. Malíř pokojů Bedřich Reichl (1928 - 2012) vzpomíná, jak Zrzavý odešel z Prahy do Vodňan. „Bál se, že se tam něco semele,“ píše se v knize.

Autorka, rodačka z Vodňan, zakončila studium psychologie a arteterapie na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity prací o Zrzavém. Využila i nahrávky pamětníků. V roce 2013 pořádala Zrzavého výstavu ve Vodňanech.

„Moc se tam toho o něm neví. Většinou jen lidé zmiňovali, že mu nebyl prodloužený pronájem bytu a že na Vodňany zanevřel. Zjistila jsem, že nezanevřel, že mu hlavně bylo líto, že tady nemohl žít,“ řekla Havlínová.

Blíž k Zrzavému ji přivedla příhoda, jak se s ním potkala její maminka. Obrazy znala autorka knihy z reprodukcí, které visívaly na školních chodbách, moc ji tehdy nezaujaly. Zlom nastal na výstavě v pražské Valdštejnské jízdárně. „Tam mě nesmírně oslovily, mám z toho doteď pocit, jako by se oči postav z jeho obrazů, třeba návštěva Abrahámova, na mě dívaly. Jako by ke mně promlouvaly. Duchovností,“ řekla Havlínová.

Knihu lze teď koupit přes web, později se bude prodávat i v některých knihkupectvích. Stojí 820 korun.

Jan Zrzavý (1890-1977) studoval da Vinciho, vzory nacházel ve středověké malbě, obdivoval italské umění, zaujal jej i Gauguin, inspirovala dekadence, expresionismus, kubismus, avantgarda, okouzlili ho i El Greco a Rembrandt. Všechny podněty, které malíř nosící plnovous a proslulou čepičku vstřebával, pak převedl do tvorby typické autostylizací, biblickými motivy nebo opakováním - celý život neopustil téma fatální ženy, jejíž podobu hledal v mnoha svých Kleopatrách.

Reklama

Doporučované