Hlavní obsah

Nová koordinátorka očkování prý ctí pravidla. A tak mlčí

Foto: Facebook/Kateřina Baťhová

Kateřina Baťhová se s Andrejem Babišem zná už z doby, kdy Ministerstvo zdravotnictví řešilo nákup a dovoz zahraničních vakcín.

Reklama

Kateřina Baťhová během měsíce ve funkci ukázala, že před médii umí mlčet. Otázka je, zda z vlastní vůle, nebo zda plní pokyny shora.

Článek

Už více jak měsíc je ve funkci národního koordinátora očkování proti covidu-19 Kateřina Baťhová. Žena, která několik let na Ministerstvu zdravotnictví vedla odbor zahraničních věcí a Evropské unie, vystřídala v kanceláří Zdeňka Blahutu.

Ten se na konci ledna rozhodl ve funkci předčasně skončit. Jako důvod byly oznámeny zdravotní důvody a Zdeněk Blahuta nyní v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že to bylo i po konfliktech s Andrejem Babišem.

Bývalý koordinátor mimo jiné říká, že mu premiér zakázal vystupovat na veřejnosti a komunikovat s novináři.

Blahutova nástupkyně Kateřina Baťhová naopak během měsíce ve funkci ukázala, že před médii umí mlčet. Otázka je, zda z vlastní vůle, nebo zda plní pokyny shora.

Musí se plně soustředit

Nová očkovací koordinátorka na dotazy novinářů standardně vůbec nereaguje, na veřejnosti se objevuje jen sporadicky, a to pouze na některých ryze odborných fórech. Začátkem února navštívila ve Sněmovně podvýbor pro zdravotnictví, minulý týden zase vystoupila se svým příspěvkem ke covidu-19 na online konferenci, kterou zorganizovala Academy of Health Care Management.

Redakce Seznam Zpráv se na Kateřinu Baťhovou s dotazem znovu obrátila minulý týden, když s ní chtěla probrat fungování Národního dispečinku očkování. Žádost o rozhovor opět nebyla vyslyšena.

„Pro kontakt s novináři slouží primárně tiskové oddělení. Paní Baťhová se musí plně soustředit na svěřenou agendu a tedy rozhovory nyní určitě poskytovat nebude. Máte-li však nějaké dotazy, jako obvykle nám je můžete zaslat a odpovědi zprostředkujeme a poskytneme,“ uvedla k tomu následně mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Redakce v úterý koordinátorku znovu kontaktovala s otázkou, zda má zákaz mluvit s novináři, podobně jako o tom mluvil ve zmíněném rozhovoru Zdeněk Blahuta. A Kateřina Baťhová nakonec vyjádření poskytla.

„Zákaz komunikovat s novináři nemám. S kolegy se věnuji koordinaci očkování v ČR. Jako zaměstnankyně Ministerstva zdravotnictví respektuji dlouholeté rozdělení kompetencí v rámci ministerstva, kdy komunikaci vůči médiím koordinuje tiskový odbor. Ale zákaz opravdu nemám,“ zdůraznila Baťhová opětovně v SMS zprávě.

Babiš: Lež neschopného úředníka

Bývalý národní koordinátor očkování Zdeněk Blahuta však této komunikační strategii vůbec nerozumí. Nechápal to prý ani u sebe a nechápe to ani nyní u své nástupkyně. „Ve všech okolních zemích lidé na pozicích, kterou jsem zastával já a teď zastává paní Baťhová, čile komunikují. Podívejte se třeba do Rakouska. Dělají v oblasti očkování i žádoucí osvětu,“ vidí rozdíl Blahuta.

Za vším cítí snahu premiéra Andreje Babiše strhnout veškerou pozornost v oblasti očkování na sebe, maximálně přenechat vyhrazený prostor pro ministra zdravotnictví. „Je to sobecké, licoměrné a kontraproduktivní,“ říká na adresu předsedy vlády bývalý očkovací koordinátor.

Premiér Babiš mu prý vystupování na veřejnosti zakázal na osobní schůzce 16. prosince, den poté, co Blahuta vystoupil v pořadu Interview ČT. „Řekl mi, že já už nikdy do médií, do novin, do televize nepůjdu, protože – cituji doslova – ‚nie som politik‘,“ vzpomíná Blahuta na prosincovou schůzku s českým premiérem slovenského původu. Babiš podle něj promítal své politické zájmy i do distribuce vakcín.

Redakce Seznam Zpráv chtěla po Andreji Babišovi, aby se k celé věci vyjádřil a sdělil, zda má Kateřina Baťhová podobný zákaz veřejného vystupování, o němž hovořil Blahuta.

Premiér na dotaz nijak nereagoval, pro iRozhlas se nicméně k rozhovoru Seznam Zpráv s Blahutou krátce vyjádřil a někdejšího kordinátora rázně zkritizoval. „Je to samozřejmě lež neschopného, zhrzeného úředníka, který nebyl schopen předložit očkovací strategii,“ reagoval v SMS zprávě premiér.

S ženami vychází lépe

S nástupkyní Kateřinou Baťhovou se Andrej Babiš znal už z předchozího období. V době, kdy řídila na ministerstvu zahraniční odbor a kdy spolu měli řešit věci související s nákupem a dovozem vakcín.

A Baťhová patrně více vyhovovala Babišově naturelu. „O panu Babišovi je známo, že s ženami vychází lépe než muži a mezi ním a Kateřinou Baťhovou dobře fungovala i operativní telefonní komunikace,“ vidí Blahuta přednosti své nástupkyně.

Funkce národního očkovacího koordinátora je nyní velmi důležitá. Člověk na tomto postu má detailní přehled o dodávkách vakcín, přitom má skrze Národní dispečink očkování řídit i distribuci od regionů, spolu se svým týmem je v permanentním kontaktu s krajskými koordinátory.

Mimo jiné by národní koordinátor měl i hlídat, zda je očkování v souladu se schválenou vakcinační strategií. V tuto chvíli tomu tak úplně není. Počty naočkovaných s první a druhou dávkou za plány zaostávají. Jsou i některé problémy v oblasti distribuce, kdy desítky tisíc vakcín zůstávaly v minulých týdnech nevyužity.

Šest úředníků a vojáci

Není nic známo o tom, nakolik zkušený tým Kateřina Baťhová vlastně řídí, zda mají její podřízení i nějaké zkušenosti z oblasti logistiky (sama Baťhová v této oblasti nikdy nepracovala, studia na Metropolitní univezitě měla zaměřena na mezinárodní vztahy). V jejím týmu jsou hlavně úředníci ministerstva, ale výraznou podporu má údajně poskytovat zejména armáda a armádní logistici.

Potvrzuje to i mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. „Momentálně je v týmu takto zařazeno šest zaměstnanců ministerstva napříč útvary, řada dalších se pak problematice očkování věnuje nad rámec své standardní náplně práce. Tým paní Baťhové zároveň velmi úzce spolupracuje s týmy Armády ČR, která tvoří dispečink očkovacích míst, zajišťuje IT podporu a stará se také o fungování registračního a rezervačního systému,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované