Hlavní obsah

Nová koronavirová pravidla. Co nemůžete v Karviné a co v Praze?

Foto: Profimedia.cz

Žena s rouškou v pražském metru.

Reklama

Od 1. července se mají uvolnit další pravidla, například při nošení roušek. Některé regiony ale mají smůlu a v jiných vláda naopak ještě přitvrdí.

Článek

Kvůli šíření koronaviru v části Moravskoslezského kraje stát zpřísní opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. V celém Moravskoslezském kraji a v hlavním městě zůstanou zachována některá omezení.

Nárůst případů v Česku v posledních dnech zrychluje – v sobotu přibylo 260 nových případů, v neděli dokonce 305. Podíl nakažených k počtu testovaných je nejvyšší od začátku epidemie. Vysoká čísla částečně souvisí s ohniskem nákazy v dole OKD.

Karvinsko a Frýdecko-Místecko

Od 30. června do odvolání se v obou regionech zpřísňují některá opatření. Stát zakáže návštěvy nemocnic a sociálních zařízení. Testovat se budou muset všichni pacienti s výjimkou těch, kteří potřebují akutní péči. Vnitřních i venkovních akcí se smí zúčastnit maximálně 100 lidí – dosud to bylo 500. Při vnitřních hromadných akcích a v MHD budou povinné roušky.

Maximum 100 osob platí i pro koupaliště. U menších koupališť může být navíc omezení ještě přísnější, protože podle ministerstva zdravotnictví může být pouze jeden návštěvník na deset metrů čtverečních plochy areálu. Restaurace a bary budou i nadále muset zavírat v době mezi 23. hodinou a 8. hodinou ranní s výjimkou výdejního okna.

Moravskoslezský kraj

V celém Moravskoslezském kraji bude i nadále povinné nosit roušky uvnitř budov na hromadných akcích nad 100 lidí – tedy i v kinech či divadlech. Povinnost bude platit také v provozovnách, kde hrozí větší riziko přenosu nemoci, například v kadeřnictví. Restaurace jsou ale výjimkou. Ve většině republiky povinné roušky končí k 1. červenci.

Přeshraniční pracovníci v celém kraji pak budou muset předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19. Lidé z ohnisek by při cestě do jiných regionů měli brát ohledy na ostatní. „Pokud někteří občané z lokálních ohnisek cestují do dalších regionů naší republiky, doporučujeme jim nosit roušky, pokud jsou v blízkosti jiných osob nebo uvnitř budov,“ sdělil vedoucí pracovní skupiny ministerstva pro uvolňování karantény Rastislav Maďar.

Praha

V Praze budou muset lidé nosit roušky také v metru a na vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí. „Praha je nyní stabilní. Přesto vidíme riziko na větších akcích a v metru, proto i tady ponecháme opatření ve formě roušek,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zatímco v metru zůstanou roušky i nadále povinné, v autobusech a tramvajích je lidé budou moci sundat. Je to z toho důvodu, že značná část vozů není klimatizována a v horkých letních měsících by lidé mohli kvůli roušce kolabovat.

Celá republika

Od 1. července končí až na výše zmíněné výjimky povinnost nosit roušky. Celostátně zůstává jediné pravidlo – nasadit si roušku ve zdravotnických zařízeních.

Reklama

Doporučované