Hlavní obsah

Koronavirus mění fotbal. Střídejte pětkrát, ne jen třikrát, navrhuje FIFA

Foto: Profimedia.cz

Pandemie donutila lidi nosit roušky, donutí i fotbal změnit pravidla?

Reklama

Koronavirus, zdá se, změní i pravidla fotbalu. Kvůli pandemii se bude hrát hodně zápasů v krátkém čase. FIFA chce týmům ulevit větším počtem povolených střídání.

Článek

Pandemie nového koronaviru zastavila fotbalové soutěže v celé Evropě. S postupným zlepšováním situace již ale vedení jednotlivých lig spřádají plány na znovuobnovení ročníků, pokud už nebyly zrušeny. Z řad zástupců evropských lig ale zaznívají obavy o vytíženost hráčů.

I proto FIFA přispěchala s novým pravidlem, které by týmům umožnilo větší počet střídání v průběhu zápasu. Konkrétně by nová regule měla povolit místo tří hned pět střídání a další možnost by týmy měly dostat, pokud se zápas dostane do prodloužení. Střídání hráčů by ale mohlo proběhnout jen při třech přerušeních hry. V praxi by tedy trenér, pokud by chtěl využít všech pěti povolených střídání, musel občas vystřídat více hráčů najednou.

FIFA touto změnou zčásti vyhoví stížnostem ohledně nabitého programu všech evropských týmů v příštích týdnech, potažmo měsících. Jenže podle pravidla „nikdy se nezavděčíš každému“ už někteří kritizují i tuto iniciativu zástupců světového fotbalu.

Nejhlasitěji svůj nesouhlas vyjádřily menší kluby. Ty si stěžují, že pravidlo zvýhodňuje bohatší celky, které mívají širší kádr. Hůře zajištěné týmy jsou zpravidla odkázány na 11 hráčů, kteří musí odkopat většinu zápasu, a na střídání v jejich případě dochází, až když se někdo zraní či únavou nedokáže stát na nohou. Naopak kluby, které mají k dispozici větší počet kvalitních hráčů, mohou hru přidanými střídáními výrazně ovlivnit.

Větší počet střídání může mít dopad i na tempo utkání. „Nové pravidlo má svá pozitiva i negativa. Pozitivní vliv bude mít větší počet střídání na kvalitu a rychlost hry. Když na hřiště přijde v průběhu zápasu na každé straně o dva čerstvé hráče víc, hra se zrychlí a pro diváka to může být daleko atraktivnější. Na druhou stranu zápas bude mít možná větší náboj a pohyb, nicméně hra se přidanými střídáními může i zdržovat. Pět hráčů na každé straně dá deset střídání celkově, takže to může způsobit velkou prodlevu. Vše ale ukáže až praxe. Osobně bych to vyzkoušel nejdříve v nižších soutěžích a poté až v nejvyšší lize,“ okomentoval chystanou změnu bývalý ligový rozhodčí Radek Příhoda.

Pro trenéry by případný větší počet střídání zároveň znamenal větší taktickou přípravu a více pokynů pro svěřence. „Střídat pětkrát znamená určitě daleko více taktizování v průběhu zápasu. Na druhou stranu u mládežnických reprezentací již toto pravidlo normálně funguje, takže v tom nevidím žádný problém. Podle mého názoru je to jedině dobře. Dostane se na víc hráčů, ale nemělo by to znamenat více přerušování,“ sdělil Seznam Zprávám trenér ostravského Baníku a reprezentační devatenáctky Luboš Kozel.

Reklama

Doporučované