Hlavní obsah

Nová kostka, výměna sedaček a snad i druhý prstenec. Víme, jak se změní O2 arena před šampionátem

Pražská O2 arena je v provozu od roku 2004. Aby zůstala jednou z nejmodernějších arén na světě, projde do hokejového mistrovství světa v roce 2024 rekonstrukcí v hodnotě téměř čtvrt miliardy korun.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud na půdě Mezinárodní hokejové federace nedojde k nečekaným zvratům, bude Česká republika v roce 2024 hostit další mistrovství světa v ledním hokeji. Ve svém investičním plánu už s tím počítá také pražská O2 arena. Jedna z největších hal v Evropě chystá investice za zhruba čtvrt miliardy korun. V rozhovoru pro Seznam o tom poprvé promluvil její šéf Robert Schaffer.

Článek

Od svého otevření v roce 2004 se pražská O2 arena pyšně chlubí vizitkou jedné z největších hokejových arén v Evropě. Aby ale nadále zůstávala i jednou z nejmodernějších, musí po čtrnácti letech svého provozu postupně procházet nákladnými rekonstrukcemi. V rozhovoru pro Seznam takové plány a vize poprvé prozradil Robert Schaffer, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Bestsport, která arénu provozuje.

Fanoušci hokejové Sparty, české reprezentace či koncertů světových hudebních es se tak v příštích letech dočkají kompletní výměny sedaček nebo zbrusu nové moderní kostky nad ledem. „Investiční plán počítá s částkou zhruba 250 milionů korun. Postupně budeme měnit design, sedačky i audovizuální technologie v hale až do roku 2024, kdy bychom měli s největší pravděpodobností pořádat příští mistrovství světa,“ řekl Schaffer.

Nebude to jediná novinka: Už v příštím roce bude dostavěna a otevřena také přilehlá Malá hala, která zůstala od roku 2004 zakonzervovaná jen jako hrubá stavba. Oproti původním plánům v ní nakonec vůbec nebude druhá ledová plocha pro trénink, prostory budou sloužit k pořádání menších sportovních akcí, koncertů a hlavně kongresů. V komplexu, který je přímo propojený se samotnou arénou, vyroste největší kongresové centrum v České republice. Jmenovat se bude O2 universum.

Platí pořád, že je O2 arena jednou z nejmodernějších arén v Evropě?

„To platí pořád, stejně jako fakt, že je jednou z nejlepších arén na světě. Rozhodně nejen kvůli pořádání hokejových zápasů, ale i kvůli tomu, že bude hostit Prague PlayOffs v parkurovém skákání. O2 arena je i přes své stáří čtrnáct let stále jednou z nejlepších. To myslím dokazuje i fakt, že jsme se v žebříčku pro rok 2017 umístili mezi pěti nejlepšími arénami na celém světě.”

Od svého otevření v roce 2004 ale hala neprošla žádnou významější rekonstrukcí, je to její, jak sám říkáte, stáří, někde znát?

„Určitě ano. Po čtrnácti letech dochází k opotřebení, navíc je v hale spousta audiovizuální technologie, kde jde pokrok strašně rychle dopředu. Každý rok investujeme zhruba čtyřicet milionů korun do obnovy arény tak, aby stále zůstávala v co nejlepší kondici. Máme za sebou největší investice do bezpečnosti, investujeme i do klimatizací, výměníků tepla nebo systému chlazení ledové plochy. Jsou to věci, které se v hale musí měnit, aby zůstávala ve špičkové kondici a atraktivní pro promotéry, jenže lidé je nevidí. V příštích letech nás už ale čekají i investice do zařízení, které poznají samotní návštěvníci.”

Jak rozsáhlou rekonstrukci arény z pohledu diváka plánujete?

„Investiční plán počítá s celkovou investicí zhruba čtvrt miliardy korun až do roku 2024, kdy budeme velmi pravděpodobně hostit hokejové mistrovství světa. Do té doby se změní design haly. V aréně už jsme začali s výměnou podlah a některých stěn. Na řadu přijde i výměna sedadel v hledišti nebo audiovizuální techniky. Další z investic bude do osvětlení arény. LED světla dnes mají mnohem nižší spotřebu, jenže strop naší haly je vysoký čtyřicet metrů. Již několikrát jsme zkoušeli světla různých výrobců, ale zatím bez úspěchu. Vybavit halu tak výkonnými LED světly nebude úplně snadné. Ze stejného důvodu nemáme ani stálý mapping na ledovou plochu, která vypadá při nástupu hráčů efektně. Aktuálně se kvůli ceně půjčuje jen na top zápasy."

Kdy rekonstrukce arény proběhne? 

„Přes rok toho v aréně moc neuděláme. Nemůžeme během finále Fed Cupu něco začít vyměňovat. Devadesát procent rekonstrukcí probíhá a také proběhne v technologické pauze přes léto. Celý proces je záležitost nějakých dvou tří let. Třeba výměna sedaček nejspíš proběhne po částech. Během jednoho léta bychom totiž při provádění ostatních nutných oprav vyměnit všechny nestihli.”

Změní se v souvislosti s výměnou sedaček nějak i kapacita arény?

„Ne, to ne. Nové sedačky budou vyráběny přímo pro naši potřebu. Zvýšit kapacitu by sice bylo fajn, jenže sedačky by pak byly příliš úzké, a to kvůli komfortu lidí dělat nechceme."

Úvodní otázku, zda O2 arena zůstává i po čtrnácti letech provozu jednou z nejmodernějších arén v Evropě, jsem položil záměrně. Hokejová Tipsport extraliga chtěla v této sezoně spustit pravidlo trenérské výzvy, plán nakonec zkrachoval na technologickém vybavení stadionů. O2 arena byla mezi těmi, které coach challenge v tuto chvíli neumí…

„Že to O2 arena neumí, to není správné spojení. Coach challenge (systém kamer) je zařízení, které se do haly jen musí pořídit. O ničem jiném to není. Je to stejné jako třeba jestřábí oko v tenise, někde je a někde není. Celé je to jenom o tom ty kamery namontovat, Sparta je dosud nepotřebovala. A my logicky investujeme jen do nákupu takových zařízení, které opravdu potřebujeme.”

Součástí hokejové show je dnes naprosto nedílně i kostka nad ledem: Svého času byla ta vaše největší a nejmodernější v Evropě. Chystáte se vyměnit i ji?

„Máte pravdu, kostka je složená z LED panelů z roku 2004. Pořád funguje, ale má poměr stran 4:3, což dneska není standard. Vzhledem k plánovanému mistrovství světa je i její výměna v plánu. Už i pro současné zápasy Sparty si umím představit, že by obraz na ní mohl být čistší, ale zatím i tahle kostka nějaký komfort splňuje. Pro běžného návštěvníka je ta kostka ve srovnání s ostatními arénami nejen v České republice myslím pořád vysoký standard."

Takhle vypadá největší kostka na světě. Váží téměř 40 tun a nabízí zobrazovací plochu o rozměrech neuvěřitelných 960 metrů čtverečních. Ve své Prudential Center se s ní mohou chlubit hokejisté New Jersey Devils:

Když mluvíte o jiných arénách, zaujalo vás v předních světových arénách něco, co byste tady chtěl okamžitě mít?

„V O2 areně v Praze stále nemáme druhý poprsník. Když se podíváte na zápasy NHL, mají tam LED pásy kolem haly dva. My zatím máme jen jeden, na kterém jsme LED panely vyměnili kompletně minulý rok a byla to investice za asi dvanáct milionů korun. Zhruba stejně by stálo pořízení i druhého prstence, to ale i vzhledem k dlouhodobému programu haly hodně zvažujeme. O2 areně by slušel, ale při koncertech ty panely nevyužijete, protože musí být většinou naprostá tma. To znamená, že by fungoval v uvozovkách prakticky jen při zápasech Sparty. Takže je to o tom, co nám vlastně ekonomika dovolí a jestli bychom ho dokázali využít.”

Jde vůbec v otázce pohodlí a zážitku fanouška a v arénách typu té vaší vymyslet ještě něco nového?

„Naposledy jsem se byl díky pozvání organizátorů Laver Cupu podívat na halu v Chicagu, to je největší aréna v USA. Upřímně, neviděl jsem v ní nic, čím bych byl vyloženě ohromený. Novinky se ale vymyslet určitě dají. V nejbližší době bychom velice rádi vyvinuli aplikaci pro obsluhu diváků o přestávce, protože tohle už v některých jiných arénách funguje. My tady sice máme stánků s občerstvením dostatek a víme, že na konci přestávek už nebývají fronty, přesto stání v nich nikdo nemá rád. Rádi bychom, aby měli diváci možnost si během zápasu objednat občerstvení v aplikaci a pak si ho u okénka o přestávce jen vyzvedli. Mělo by to ušetřit čas. Také bychom rádi, aby v případě volných kapacit v klubových patrech měl i běžný fanoušek, stejně jako třeba u leteckých společností, možnost si ke své vstupence zakoupit upgrade do VIP. My jako aréna jsme továrnou na zážitky. Musíme zapracovat na tom, abychom zážitek lidem v hale usnadnili a co nejvíce zpříjemnili.”

U koncertů dělá jeden z největších zážitků zvuk, dá se i tady něco vylepšit? 

„Standardní ozvučení haly, které funguje třeba při hokeji, prošlo rekonstrukcí před třemi lety. Na samotné koncerty si ale veškeré ozvučení a techniku vozí kapely samotné, a to si diváci často neuvědomují. Máme tady čalouněná sedadla, je tady spousta akustických panelů, takže samotná doba dozvuku je jedna z nejlepších, celkový výsledek je pak ale vizitkou zvukařů samotných kapel. Občas slýcháme, že zvuk nebyl dobrý, jindy nás lidé zase chválí. Hodně velkou roli hraje fakt, jestli ten daný zvukař naši halu zná a má s ní už zkušenosti.”

Podle zákulisních informací by O2 arena měla v příštím roce hostit oficiální zápas NHL, souvisí některý z výše zmíněných plánů konkrétně s ním?

„To ne. Jedinou novinkou, kterou pravděpodobně pro příští rok pořídíme, je zmíněná technologie coach challenge. Žádnou další investici ani pro NHL vyloženě nepotřebujeme. O2 arena už v minulosti zápasy NHL hostila, pořádala i utkání KHL nebo mistrovství věta. Hostit tady NHL znovu pro nás není vůbec žádný problém, v podstatě je to hračka (směje se).”

Domácím týmem v hale se po sestupu Slavie z extraligy stala Sparta. Prospěla aréně změna klubu?

„Sparta u nás začala čtvrtou sezonu a my jsme spokojeni. Pevně věřím, že spokojená je i Sparta. Už jen kdybych to posuzoval z hlediska návštěvnosti, tak ta nám roste každým rokem. Sparta má dneska nejvyšší návštěvnost celé ligy, zhruba dvojnásobek oproti minulému klubu. Já pevně věřím, že se nám brzy nebo později v průměru podaří přehoupnout přes číslo deset tisíc diváků na zápas. A jediné, co si můžu přát letos, je, aby Sparta zopakovala úplně první sezony, kdy tady v O2 areně došla až do finále. Ale to už moc ovlivnit neumíme…"

Oproti Slavii je také na první pohled vidět, že je tady Sparta doma. Loga, znak a barvy klubů zdobí i fasádu arény. 

„Musím Spartu pochválit, její spolupráce s arénou je každodenní. Využívají všech technologií, které nainstalujeme. Chce je využívat maximálně, hokejové zápasy u nás dělají opravdu dobře. Na spolupráci si nemůžu stěžovat.”

Sparta zde hraje pouze zápasy, klub trénuje a sídlí nadále v Holešovicích. Nebylo by pro obě strany výhodnější, aby se přesunula do O2 areny? Třeba i v souvislosti s dostavbou druhé haly, kde se v roce 2004 počítalo i s tréninkovou ledovou plochou. Celý komplex chcete otevřít příští rok.

„Sparta potřebuje své zázemí v Holešovicích, O2 arena pro ni v tomhle ohledu není vhodná. Druhá ledová plocha tady totiž není a nakonec ani nebude. Malá aréna byla původně navržena jako tréninkové kluziště, pokud bychom ho tam ale skutečně měli, nemohli bychom v hale postavit tribuny. A to by se z ekonomického hlediska nezaplatilo. V největším prostoru malé haly vznikne aréna s tribunami pro necelých pět tisíc lidí. Budeme v ní moct pořádat koncerty, kongresy, korporátní akce nebo případně sportovní zápasy tenisu, florbalu či basketbalu. To se neslučuje s tím, abychom tam měli tréninkový led.

Hrubá stavba stála zakonzervovaná nějakých dvanáct let a neměla žádné využití. Ve čtyřech patrech je to prostor dohromady asi padesát tisíc metrů čtverečních a dostavět to celé pro nás představuje investici zhruba 1,3 miliardy korun. Neznám úplně přesně finanční kondici Sparty, ale nejsem si jistý, že by v jejích silách bylo si v prostorách malé haly postavit a zaplatit tréninkové centrum. V tomhle ohledu proto zůstane vše při starém, Sparta tady bude hrát jen své zápasy a v prostorách původní tréninkové haly na konci příštího roku otevřeme největší kongresové centrum v České republice."

Podívejte se na exkluzivní rozhovor s Annou Kellnerovou. Dcerou nejbohatšího Čecha a elitní českou jezdkyní, která se v prosinci O2 areně představí ve velkolepé parkurové show.Video: Adam Sušovský

Reklama

Související témata:

Doporučované