Hlavní obsah

Nová krize Andreje Babiše. Vymlouvá se na něco, oč tu nejde, říká analytik

Babiš se vymlouvá na něco, oč vůbec nejde, říká analytik Transparency International.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Jak číst zprávu evropských právníků, že Andrej Babiš je stále ve střetu zájmů, což může mít pro něj, pro Agrofert, ale i pro Česko těžké následky.

Článek

Český premiér Andrej Babiš se podle evropského práva nachází ve střetu zájmů a Česku hrozí, že bude muset vracet obří dotace, které z Bruselu pobral Babišův Agrofert.

Tak popsaly novou krizi kolem českého premiéra a druhého nejbohatšího Čecha velké evropské deníky, když citovaly z dosud nezveřejněné zprávy právníků Evropské komise. Podstata problému spočívá v tom, že Babiš jako politik podle zprávy neukončil svůj vliv ve své původní firmě Agrofert, která čerpá dotace Evropské unie. Podle unijních pravidel nemohou státní úředníci a politici využívat prostředky z fondů EU, jejichž čerpání mají nakonec sami kontrolovat.

Babiš se zatím brání tím, že zprávu nemá k dispozici, ale zároveň střet zájmů zcela vylučuje. „V žádném střetu zájmů nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament – a po mně český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval,“ uvedl mimo jiné. „Svěřenské fondy neřídím ani neovládám, nemám na to ani čas,“ dodal.

Podnět, aby se Evropská komise začala možným střetem zájmů Andreje Babiše zabývat, podala do Bruselu česká pobočka organizace Transparency International.

Její analytik Milan Eibl Babišovy obhajovací věty odmítá.

„Andrej Babiš se vymlouvá na vedlejší rovinu, ve které podnět k šetření vůbec není,” uvedl v rozhovoru pro sobotní zpravodajskou relaci Televize Seznam Večerní zprávy.

Míní tím Babišovy věty, že o žádný střet zájmů nejde, protože řídit Agrofert respektive svěřenské fondy nemá čas.

„Hlavní leitmotiv nespočívá v tom, jestli máte možnost každý den ovlivňovat chod společnosti, ale v tom, jestli můžete získávat informace, jaký je stav vašeho majetku, a tomu přizpůsobovat politiku,” uvedl Milan Eibl.

I když dokument s analýzou střetu zájmů českého premiéra není ještě úplně venku, analytik říká, že se právníci Evropské komise setkávají s argumentací podnětu Tranpsarency Interntional v několika místech.

„Evropští právníci vnímají celé nastavení svěřenského fondu a Andrej Babiš jako jediný obmyšlený čerpá benefity a má přímý zájem na tom, aby se Agrofertu dařilo,” říká Milan Eibl s upozorněním, že si právníci všímají také postavení Babišových příbuzných v celé věci.

„Shoda je také v tom, že se u Babiše (v posuzování střetu zájmů) nejedná jenom o období od letošního 2. srpna, kdy platí nová evropská pravidla, ale také o období, kdy byl ministrem financí. Už v tu dobu šlo nalézt indikátory, že se jedná o střet zájmů.”

Milan Eibl také říká, že je falešné Babišovo tvrzení, že jde o politický tlak.

„Zpráva právníků je nepolitický a podpůrný dokument pro špičky Evropské komise. Je to čistě právní analýza a náhled expertů na tuto oblast.”

Podle analytika se rýsují nyní tři možnosti, jak situaci řešit. Andrej Babiš musí přerušit nebezpečí střetu zájmů – může například odstoupit.

„A Agrofert by neměl pobírat dotace, dokud se situace nevyřeší,” uvedl pro Večerní zprávy analytik Transparency International.

Reklama

Doporučované