Hlavní obsah

Nová lávka v pražském Radotíně by měla být hotová v listopadu 2023

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Novou lávku přes Berounku v pražském Radotíně vyprojektuje a postaví firma Raeder & Falge. Vyhrála tendr s nabízenou cenou zhruba 47 milionů korun.

Článek

Stavební práce by měly začít v lednu 2023, hotovo by mělo být v listopadu téhož roku. Vyplývá to ze smlouvy mezi Prahou 16 a zhotovitelem. Nová lávka nahradí tu stávající pro pěší a cyklisty, která je v havarijním stavu. Pražský magistrát původně plánoval, že postaví lávku přes Berounku v Radotíně na jiném místě. Hotová měla být nejpozději v roce 2020, realizaci záměru v plánovaném termínu ale zabránila stížnost u antimonopolního úřadu.

Podobu lávky navrhl architekt Josef Pleskot. Konstrukce plánované lávky se bude té stávající podobat a s úpravami zůstanou zachované i některé její prvky jako pylon podobný lodnímu stěžni. Na základě Pleskotova návrhu vypsala městská část v červnu tendr na stavební firmu a zároveň projektanta stavby tzv. metodou Design & Build. Soutěže se podle mluvčí Prahy 16 Evy Javorské zúčastnily dvě firmy. Zakázku získala firma Raeder & Falge s nižší nabízenou cenou, a to 38,875 milionu korun bez DPH. Předpokládaná hodnota zakázky byla asi 39,97 milionu korun bez DPH.

Nynější lávka z roku 1994 je kvůli povodním v letech 2002 a 2013 ve špatném stavu. V roce 2014 byla provizorně podepřena ocelovými podpěrami, další zpevnění bylo provedeno v dubnu 2018. Následně v témže roce vypsal magistrát tendr na lávku novou, která měla stát podle tehdejších předpokladů 61,9 milionu korun. Plánovaná nová lávka měla vést jinudy než stávající - na pravém břehu byla navržena k napojení na ulici K Radotínu, na levém pak na ulici Nad Berounkou. Podle tehdejších informací měla být postavena nejpozději loni, proces se však na více než dva roky zdržel kvůli stížnosti jednoho z účastníků soutěže u antimonopolního úřadu. Kvůli průtahům radnice šestnácté městské části, která má nyní současnou lávku ve správě, vypsala tendr na novou lávku sama.

Radnice Prahy 16 nyní dokončila také výstavbu Centra Koruna na náměstí Osvoboditelů. Za jednu z největších investic městská část zaplatila asi 120 milionů korun. Polyfunkční objekt podle návrhu ateliéru Grido stavěla firma ALBET stavební od ledna roku 2020. Od podzimu zde je komunitní centrum, služebna policistů a učebny Základní umělecké školy Klementa Slavického. V dalších měsících by měl podle radnice začít fungovat Dům na půli cesty, tedy sociální služba a azylové bydlení pro mladé lidi od 18 do 26 let, kteří odešli z pěstounské rodiny. Městská část rovněž připravuje projekt Centrum Radotín, kde by mělo vzniknout 211 bytů, obchody a nová veřejná prostranství v okolí náměstí Osvoboditelů, výstavbu nové budovy radnice a parkovacího domu.

Praha 16, v níž žije asi 8520 obyvatel, leží na jihozápadě hlavního města. Městská část zahrnuje celé katastrální území Radotína. V Praze 16 vládne ODS. Obsadila 12 křesel v patnáctičlenném zastupitelstvu. K opozici patří zástupci Pirátů a koalice KDU-ČSL, Zelených a TOP 09. V čele Radotína stojí Karel Hanzlík z ODS, který je starostou městské části od roku 2006.

Reklama

Doporučované