Hlavní obsah

Nová libra je v oběhu. Británie razí dosud nejzabezpečenější minci světa

Británie se zbavuje staré jednolibrové mince. Nahradí ji dosud nejzabezpečenější mince světa.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Britové mohou od úterý platit novou jednolibrovou mincí.

Článek

Nejvíce zabezpečenou mincí budou platit ve Velké Británii. Podle Královské mincovny lze novou jednolibrovou minci jen velmi těžko falzifikovat. Prvky jsou v minci skryté, a tak je dokáže odhalit pouze elektronický scan. Kromě toho je na ní velmi těžce padělatelné mikropísmo a rytina, která funguje jako hologram.

Mince je dvanáctihranná a skládá se ze dvou kovů. Stará mince, již chce Londýn pomalu stáhnout z oběhu, platila posledních 30 let. Británie tak chce snížit finanční ztrátu, které kvůli staré minci čelí. Je totiž lehce padělatelná. V zemi koluje asi 1 padělaná mince na 30 pravých.

„Průměrně razíme mince na deseti lisech každý den. Ty vyrobí osm mincí za vteřinu. Jedině tak dosáhneme cíle vyprodukovat miliardu a půl mincí, aby je každý mohl mít ve své peněžence," popisuje ražební proces technický manažer Královské mincovny Scott Kuperus.

Nová dvoubarevná mince má na rubu vyražené symboly jednotlivých zemí Spojeného království - anglickou růži, velšský pórek, skotský bodlák a severoirský jetelový trojlístek. Na druhé straně mince je vyobrazen portrét královny Alžběty II. Mince razí Královská mincovna ve městě Llantrisant v jižním Walesu.

Starou mincí budou moci lidé platit do 15. října letošního roku. Od tohoto data nebudou obchody muset starou libru přijmout. Poté si ale stále budou lidé moci starou minci v bankách směnit za novou.

Reklama

Související témata:

Doporučované