Hlavní obsah

Nová mapa českých bankrotů ukazuje, jak a kde se lidé dokážou zbavit dluhů

Nová mapa osobních bankrotů v Česku.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mapa osobních bankrotů poskytuje mimo jiné i takové údaje z jednotlivých českých krajů, jako je poměr dlužníků v exekučním řízení a těch, kteří se z dluhové pasti chtějí vymanit právě za pomoci legálního oddlužení.

Článek

Po Mapě exekucí přichází od týmu Radka Hábla další datový projekt. Odborník na dluhovou problematiku a zakladatel Institutu prevence a řešení předlužení spustil Mapu osobních bankrotů.

Osobní bankrot bude dostupnější

Nejvíce lidí, kteří si cestu legálního oddlužení zvolili, je podle nové mapy v Ústeckém kraji – 2,2 procenta. O dvě desetiny méně je jich v Karlovarském, vůbec nejméně pak s 0,6 procenta v Praze a s 0,9 procenta ve Zlínském kraji.

Celkově je nyní v České republice v osobním bankrotu 114 tisíc lidí.

Právě tento týden, v sobotu 1. června, začnou platit nová pravidla osobního bankrotu, která mají lidem v Česku oddlužení ještě víc usnadnit.

„Mluví se o masovém oddlužení, myslíme si, že realita bude jinde. Mapa nám toto pomůže sledovat a vyhodnocovat,” vysvětluje cíle projektu jeho autor Radek Hábl.

Novela insolvenčního zákona začátkem příštího měsíce rozšíří předluženým lidem možnosti vyhlášení osobního bankrotu. Nově do něj budou moct vstoupit všechny osoby, které kromě běžného výživného zvládnout měsíčně splácet minimální částku 2200 Kč.

Hranice dluhů pak od června rovněž nově nebude mít žádný horní strop a dlužníci nebudou muset dokazovat, že jsou schopni v následujících pěti letech splácet alespoň 30 procent své dlužné částky. Danou dobu si navíc případně mohou zkrátit na tři roky, pokud zvládnou splatit 60 procent dluhu – od zbytku se legálně osvobodí.

Z informací a dat, které Mapa osobních bankrotů v Česku nabízí, je kvůli vysokému počtu osob v dluhové pasti důležitým ukazatelem poměr lidí v oddlužení k těm, co se nacházejí v exekuci. Na kraje vychází nejhůře Praha, kde je to sedm procent. Naopak nejlépe si vede s 19 procenty Pardubický kraj.

Mužů a žen v osobním bankrotu je téměř stejně – 51 a 49 procent. Necelá třetina, tedy 29 procent, jsou manželé, a průměrný věk člověka v oddlužení je 45 let.

Údaje se budou podle Hábla podrobně aktualizovat jednou za čtvrtletí a základní informace jednou za měsíc.

Reklama

Doporučované