Hlavní obsah

Nová metoda vědců z Plzně zajistí vyšší tvrdost tabulového skla

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nová metoda plzeňských vědců zajistí sedmkrát vyšší tvrdost tabulového skla. Chrání ho tak proti poškrábání. Vyvinul ji tým vědců výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.

Článek

Proces výroby atraktivního tenkovrstvého materiálu výrazně zrychluje a snižuje výrobní náklady, řekla dnes ČTK mluvčí Západočeské univerzity Šárka Stará.

Plzeňský tým, který se dlouhodobě věnuje vývoji tenkovrstvých materiálů, stále zdokonaluje technologii jejich přípravy. „Metodu, chráněnou od roku 2013 mezinárodním patentem, adaptoval na průmyslově zajímavý materiál, využívaný jako ochranná vrstva skleněných tabulí,“ řekla Stará. Dostal se na titulní stranu časopisu americké Society of Vacuum Coaters, který odebírá 15.000 materiálových vědců a firem včetně high-tech gigantů z Asie a Silicon Valley jako IBM, Intel a Apple.

NTIS se zabývá přípravou tenkých vrstev oxidu zirkoničitého pro průmysl. „Atraktivita tohoto nanostrukturního materiálu spočívá hlavně ve výborných mechanických a optických vlastnostech, využitelných zejména ve sklářském průmyslu,“ řekl člen týmu Jiří Rezek. Používá se třeba jako ochranná vrstva pro moderní skleněné tabule.

Speciální tenké vrstvy, jejichž tloušťka se pohybuje od jednotek po tisíce nanometrů, se podle Rezka většinou připravují metodou magnetronového naprašování. Umožňuje syntetizovat výsledný materiál atom po atomu a získat tak unikátní materiálové vlastnosti, kterých jinými metodami nelze dosáhnout, řekl. Jednou z nevýhod je ale velmi nízká rychlost přípravy. Metoda vědců z NTIS, která je patentována v USA, Velké Británii, Německu, Švýcarsku, Číně a Japonsku, tento problém eliminuje. Využívá se speciální algoritmus řízení procesu, který bez dalších dodatečných nákladů umožňuje až trojnásobné zrychlení přípravy materiálu. „Díky tomu, že právě samotný provoz povlakovacích systémů je při přípravě tenkých vrstev tou nejdražší položkou, dostalo se našemu řešení mimořádné pozornosti,“ řekl Rezek. Metodu lze využívat ve standardních průmyslových podmínkách.

Reklama

Doporučované