Hlavní obsah

Nová mise hledající vesmírný život. Evropa vysílá svého zvěda do kosmu

Dalekohled CHEOPS.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

ESA plánuje vyslat do vesmíru dalekohled CHEOPS, jehož úkolem bude zkoumat nalezené exoplanety.

Článek

Vesmírný teleskop CHEOPS, vyvinutý firmou Evropskou vesmírnou agenturou, bude zkoumat potenciálně obyvatelné planety. Exoplanetami, jak je vědci nazývají, se již zabývá družice TESS. Satelit od americké vesmírné agentury NASA hledá ve vesmíru nová, zcela neznámá tělesa a evropský teleskop CHEOPS se na rozdíl od něj bude zabývat již nalezenými planetami a podrobně je prozkoumá. Podle odborníků jde o první misi tohoto druhu.

Teleskop, sestavený na Bernské univerzitě ve Švýcarsku, by měla Evropská kosmická agentura vyslat do vesmíru na konci tohoto roku. Odborníci tvrdí, že jim údaje ze zařízení pomohou odpovědět na řadu otázek. Nový vesmírný dalekohled bude mít za úkol zjistit informace, které vědcům pomohou určit velikost a složení planet. Odborníky zajímá u exoplanet především povrchová teplota, struktura, zda je tam voda nebo i nějaký život.

Nyní je dalekohled ve středisku Airbusu v Madridu, kde do něj technici implementují solární panely a rádiové vysílače. V současné době vybírají odborníci z Evropské kosmické agentury vhodné planety pro výzkum a vyzývají ostatní vědce, aby předložili návrhy na další možné využití dalekohledu. Finální testování zařízení se uskuteční letos v říjnu. Po závěrečných zkouškách bude teleskop převezen na kosmodrom v Kourou ve Francouzské Guyaně, odkud by měl do konce tohoto roku odstartovat.

Reklama

Doporučované