Hlavní obsah

Kauza evropských dotací: Soud poslal v noci do vazby podnikatele Ježka

Případ evropských dotací v ROP Severozápad. Policie obvinila 24 lidí.

 

Reklama

Daniel Ježek patří spolu s exsenátorem Alexandrem Novákem ke klíčovým zákulisním hráčům ústeckého regionu.

Článek

Po středeční razii, při které si policie kvůli podezření z machinací s evropskými dotacemi přišla pro řadu lidí z nejvyšších pater regionální politiky na Ústecku a Karlovarsku, poslal soud do vazby prvního z celkem 24 obviněných.

Kolem půlnoci ústecký okresní soud rozhodl, že podnikatel Daniel Ježek, jeden z nevlivnějších zákulisních hráčů regionu a bývalý politik ODS, bude během dalšího vyšetřování sedět ve vazební věznici v Teplicích.

Ježkův advokát Michael Kis podal už ve středu stížnost proti obvinění a po verdiktu o vazbě uvedl, že se jeho klient „necítí být vinen trestnou činností, která je mu kladena za vinu".

O podílu Daniela Ježka na údajných machinacích s dotacemi promluvil už dříve před soudem někdejší ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz, který byl v případu ROP Severozápad spolu s dalšími sedmi lidmi nepravomocně odsouzen.

„Pan Ježek byl styčným důstojníkem pro ROP Severozápad, jezdil jsem za ním s panem Vráblíkem (další obžalovaný - pozn. red.) a řešil jednotlivé projekty," popsal soudu Kušnierz.

Právě jeho spolupráce s vyšetřovateli rozsáhlé dotační kauzy podle všeho přispěla k nynějšímu obvinění 24 lidí, mezi nimiž jsou politické i podnikatelské špičky Ústeckého a Karlovarského kraje.

Video: Kam vede vyšetřování evropských dotací

Oč jde v kauze ROP Severozápad

Hejtmanka a člen předsednictva

Mezi obviněnými je vedle Ježka například bývalá hejtmanka Ústeckého kraje a svého času místopředsedkyně ČSSD Jana Vaňhová nebo jeden z nejvlivnějších regionálních podnikatelů Alexandr Novák, bývalý senátor za ODS.

Z předních regionálních politiků bylo obvinění sděleno také někdejšímu předsedovi regionální ČSSD na Ústecku Arno Fišerovi či někdejšímu předsedovi ČSSD na Karlovarsku Jakubu Pánikovi, který byl do letošních voleb prvním náměstkem karlovarského hejtmana.

Nejvýše postaveným činným politikem mezi obviněnými je pak předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil.

Vedle politiků vyšetřuje policie po středeční razii také přední krajské úředníky, například někdejší předsedy ROP Severozápad. Na seznamu jsou také hodnotitelé, kteří rozhodovali o tom, kolik dostane daný projekt bodů a tím i miliony z Evropské unie. Jedním z nich je současný náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bártl.

„Obvinění jsou podezřelí ze spáchání zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a dalších trestných činů," uvedl žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Tomáš Minx.

Potíže v ROP Severozápad

Regionální operační program Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz. Postupně byli obviněni všichni ředitelé úřadu, úředníci i politici.

Hned v několika kauzách figuruje právě bývalý ředitel ROP Severozápad Petr Kušnierz, jehož soud letos potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za údajné ovlivňování projektů. Spolu s ním byl odsouzen i další bývalý ředitel Pavel Markvart, někdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda a úřednice Irena Kotlanová. Všichni dostali podmíněné tresty.

Také předsedkyně trestního senátu Kamila Elsnicová u procesů s těmito lidmi naznačila, že obžalovaní nebyli hlavními hybateli dění kolem ROP Severozápad. „Soudu je známo, že nad Irenou Kotlanovou pak stál kromě Koudy, Markvarta ještě Kušnierz, nad Kušnierzem v podobě osob Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek," řekla soudkyně.

Reklama

Doporučované