Hlavní obsah

Nová ostravská univerzita za miliardu. Na střeše bude dráha pro běžce i bruslaře

Na úpravu vnějšího vzhledu pro Klastr umění a designu Fakulty umění univerzita oslovila architekta Kamila Mrvu, který je významně spjatý s regionem, zejména s Beskydy. Jeho úspěšným projektem z poslední doby je například výstupní stanice lanovky na Pustevnách. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový jedinečný projekt za bezmála miliardu korun vznikne v centru Ostravy. Ostravská univerzita ve spolupráci s městem plánuje vystavět multifunkční areál. Jedná se o dvě budovy. Klastr umění a designu a zázemí pro sport, zdraví a technologie. Unikátní bude hned z několika důvodů.

Článek

Ostravská univerzita získala od města Ostrava darem pozemky za Divadlem Antonína Dvořáka blízko řeky Ostravice. Měly by tady vzniknout dvě nové budovy: Klastr umění a designu a zázemí pro sport, zdraví a technologie. Nyní univerzita zpracovává projekt, který podá na Ministerstvo školství a který by z prostředků Evropské unie mohl zafinancovat stavbu obou budov až ve výši 900 milionů korun.

Pozemky, na kterých se má stavět, mají rozlohu necelé čtyři hektary. Leží v prostorách za Divadlem Antonína Dvořáka v centru města. V těchto prostorách se v současnosti nachází Miniuni, tedy svět miniatur světových památek, a také tramvajová smyčka. To ale podle primátora města Ostravy Tomáše Macury není problém, neboť v obou případech město dlouhodobě připravovalo jejich přesun.

„Podporu prvotřídního vzdělání myslíme vážně. Nechceme přitom být jenom centrem technického vzdělání. Tak, jako Ostrava před lety významně napomohla vzniku lékařské fakulty, stojíme nyní na začátku dalšího klíčového rozvojového projektu Ostravské univerzity, který bude realizován s významnou podporou města,” řekl v úterý Macura. Vhodnou lokalitu podle něj s univerzitou hledali dlouho.

„Až jsme ji našli v prostoru mezi Divadlem Antonína Dvořáka a řekou. Zatímco dnes se jedná o nevzhlednou lokalitu prakticky v samotném centru města, novým projektem se nabízí příležitost ji smysluplně využít tak, aby v ní vyrostla nová moderní architektura a vznikl nový život. Podstatné přitom je i to, že obě budovy nebudou složit výlučně jen univerzitě, ale budou zapojeny do veřejného života města. Dar městských pozemků v hodnotě zhruba dvaačtyřiceti milionů korun proto považujeme za smysluplnou investici, která přispěje k rozvoji města a celého regionu,“ dodal ostravský primátor.

Stavbu dvou budov chce Ostravská univerzita platit z peněz Evropské unie. Věří, že může získat téměř 900 milionů korun. Projekt musí na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podat do konce června. „Evropské finance jsou jedinou možností financování projektu v horizontu následujících deseti let, proto jsme museli jednat velmi rychle. Navíc jde o finance s pouze pětiprocentní spoluúčastí, což je pro univerzitu velmi výhodné,“ míní rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

Právě z důvodu časového tlaku se univerzita rozhodla nevyhlašovat architektonickou soutěž. „Velmi jsme si přáli na projekt uspořádat architektonickou soutěž, v případě veřejného prostoru je tento způsob rozhodování namístě. Avšak pro vypsání kvalitní architektonické soutěže je potřeba znát předem všechny relevantní vstupy, které my jsme k dispozici neměli. Přesné území i výši dotace jsme znali teprve koncem minulého roku a v červnu tohoto roku musí být podán hotový projekt s platným územním rozhodnutím, což je včetně všech souvisejících činností zcela nereálný čas pro architektonickou soutěž,“ vysvětluje kancléřka univerzity Monika Šumberová.

V případě návrhu sportoviště škola oslovila katedru architektury své partnerské univerzity VŠB – Technické univerzity Ostrava, kde navázala spolupráci se studentem Kubou, jehož otcem je Roman Kuba z architektonického ateliéru Simona. Na úpravu vnějšího vzhledu pro Klastr umění a designu Fakulty umění univerzita oslovila architekta Kamila Mrvu, který je rovněž významně spjat s regionem, zejména s Beskydy. Jeho úspěšným projektem z poslední doby je například výstupní stanice lanovky na Pustevnách.

„Ostravská univerzita vždy fungovala v synergii se svým regionem, proto jsme se i v tomto případě rozhodli spolupracovat s architekty s mezinárodním věhlasem, ale působícími v našem kraji,“ připomenul rektor Lata.

V novém areálu by se výzkumníci měli věnovat i projektu Zdravé stárnutí v průmyslovém regionu. Zabývá se vlivem pravidelné pohybové aktivity ve znečistěném prostředí na populaci.

Reklama

Doporučované