Hlavní obsah

Nová Paka má nový autobusový terminál, začne fungovat za měsíc

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Výstavba autobusového terminálu v Nové Pace na Jičínsku za 64,5 milionu korun končí. Měl by začít fungovat na přelomu listopadu a prosince, odbaví denně okolo 120 autobusů.

Článek

ČTK to dnes řekl starosta města Josef Cogan (Sportovci pro Novou Paku - STAN). Terminál s parkovištěm začal vznikat na místě nevyhovujícího autobusového nádraží loni na podzim. Evropská dotace činí 48,5 milionu korun.

„K poslednímu říjnu by nám stavbu měli předat, bude následovat kolaudační řízení. Zvýší se komfort pro cestující, posuneme se tím do 21. století,“ řekl ČTK Cogan. Desetitisícová Nová Paka je regionálním dopravním uzlem na cestě do Krkonoš.

Součástí architektonického řešení nového terminálu je také umělecký vodní prvek za další zhruba milion korun, který odkazuje na Geopark Český ráj, Nová Paka je jednou z jeho pomyslných vstupních bran. Vznikl na spojnici mezi terminálem a Masarykovým náměstím. „Symbolizuje předpokládané místo vzniku Nové Paky na původním soutoku Rokytky a Brdského potoka, který byl v minulosti přeložen a zatrubněn,“ řekl Cogan.

Jde téměř o čtyři metry vysoký obelisk, z něhož bude tryskat voda. U paty obelisku jsou dvě bronzové sochy prehistorických obojživelníků - krytolebců. Jejich zkameněliny se v okolí Nové Paky nacházejí. V horní části obelisku je plastika vážky.

Terminál má pět autobusových stání, zastřešená nástupiště, součástí jsou objekty se zázemím pro cestující, jako jsou třeba čekárny, toalety či kolárna. Přibylo parkovacích míst v okolí téměř na 80 stání. Nový terminál je podle zástupců radnice největší investicí města za posledních pět let.

O umístění nového terminálu rozhodli před čtyřmi lety v anketě obyvatelé města. Dalšími variantami byl přesun nádraží na jiné místo a ponechání současného stavu.

Reklama

Doporučované