Hlavní obsah

Nová pravidla pro developery v Praze. Budou financovat školky či parky

Foto: Wikimedia

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pražská koalice vytvořila nová pravidla pro investory. Týkají se pozemků, jejichž cena se při novém zastavění zvýší. Pravidla určují výši této přidané hodnoty, která by měla být vrácena městu v podobě nových parků, školek a bytů.

Článek

Momentálně neexistují žádná jednotná pravidla, která by určovala, jakou měrou by se měli majitelé pozemků odměnit městu za to, že zpracovalo změnu územního plánu. Pražská koalice teď přišla s metodikou výpočtu, jež zhodnocuje nově přidanou hodnotu pozemku, kterou při změně územního plánu nabyl.

Nová metodika má za cíl zajistit udržitelný rozvoj hlavního města a chránit zájmy jeho obyvatel. „Pokud je v současnosti některé území nezastavitelné, má naprosto jinou hodnotu, než kdyby v lokalitě došlo ke změně územního plánu na stavební pozemky,“ říká první náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Například v pražských Letňanech by se cena pozemků mnohonásobně zvýšila, kdyby Praha změnila část této lokality na stavební. „Developeři by proto měli nést spravedlivý podíl například na budování infrastruktury či veřejného prostoru. Jedná se o obdobný princip společenské odpovědnosti firem. Těšíme se na připomínky veřejnosti, developerů i městských částí,“ sdělil Hlaváček. Věří, že se s nimi dohodne, protože na stavbě města se podílejí společně.

Z pohledu developerů se požadované podmínky a chování města stanou díky metodice více předvídatelné. Investoři by se teď měli finančně podílet na budování infrastruktury, občanské vybavenosti a veřejných prostranství. „Každé nové území s sebou přináší vysoké náklady spojené s jeho zastavěním. Čím více nových obyvatel v území bude, tím vzrůstá potřeba na dostatečnou kapacitu škol a školek, kvalitní parky a dobré dopravní napojení,“ řekl ředitel IPR Praha Ondřej Boháč. Podle něj by se investoři měli na těchto nákladech podílet. Nová metodika pak určuje, v jaké míře by to mělo být.

Tramvajová trať v Modřanech

Například největší developerská firma v tuzemsku Central Group koupila pozemky v pražských Modřanech o celkové rozloze 89 tisíc metrů čtverečních. V roce 2024 by tam měla zahájit stavbu čtvrti pro rodinné bydlení. Kromě 850 bytů by zde měly vzniknout také obchody, restaurace, dětské hřiště, tramvajová trať a projekt počítá i se školkou pro 112 dětí.

Majitel firmy Central Group Dušan Kunovský už dříve navrhoval, aby developeři odváděli městu z každého stavebního projektu stanovený finanční příspěvek do fondu veřejných investic, který by spravovala příslušná městská část a magistrát. „V případě Modřan rozhodně nejde o nějaký úplatek, kterým si chceme koupit vstřícnost při stavebním řízení,“ uvedl v červnu Kunovský. Peníze by sloužily k financování dopravní infrastruktury a dalších veřejných staveb.

Tvůrci metodiky stavěli na zkušenostech ze zahraničí i na praxi z některých městských částí. „Naše metodika přináší hned několik vylepšení oproti stávajícímu systému. Zároveň je maximálně jednoduchá, jednoznačná a férová. Důležitým aspektem při její tvorbě je pro nás úzká spolupráce s právníky a ekonomy,“ uvedl architekt Filip Foglar z kanceláře Petra Hlaváčka.

Metodika již byla konzultována s městskými částmi a zástupci developerů, nyní je v připomínkovém řízení. Po vícekolovém projednání čeká na schválení Radou hlavního města Prahy.

Reklama

Doporučované