Hlavní obsah

Nová pravidla pro směnárny. Do dvou hodin od výměny peněz můžete obchod stornovat

Případ uzavřené směnárny. Janek Rubeš ukazuje, co se dělo v konkrétní směnárně v centru Prahy, proti níž zakročila Česká národní banka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil schválit vládní návrh, který umožní klientům směnáren do dvou hodin odstoupit od směny peněz, pokud je smění v nevýhodném kurzu.

Článek

Má to pomoci chránit hlavně turisty. Výbor novelu zákona podpořil s návrhem Mikuláše Ferjenčíka (Piráti), aby informace o právu na odstoupení od transakce byla na stvrzence ze směnárny uvedena již na prvním místě.

Podle České bankovní asociace může projednávaná novela zákona o směnárenské činnosti způsobit, že řada bank zruší svoje směnárny.

Na doklad pro turisty se má také doplnit informace o webových stránkách České národní banky, která na směnárny dohlíží. Spolu s tím tam budou i informace o doporučeném postupu pro klienta v případě, že není s transakcí spokojený.

Vládní návrh počítá také s tím, že v případě směnárenských automatů bude lhůta pro odstoupení až tři pracovní dny. Právo na odstoupení od smlouvy se má kvůli možným spekulacím vztahovat jen na částky do 1000 eur.

Stanislav Kouba z Ministerstva financí poslancům řekl, že podle představ ministerstva by nové opatření mělo mít hlavně preventivní účinek. Ministerstvo podle něj neočekává masové odstupování od směnárenských transakcí.

Náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Filip Hanzlík však členy výboru varoval, že změna zákona může v krajním případě vyvolat konec bankovních směnáren. Zdůvodňoval to tím, že účtování bankovních směnáren je součástí širšího účetního systému každé banky. Střední a větší banky by podle něj musely vynakládat až desítky milionů na úpravy svého účetního systému, zatímco jejich výnosy ze směnárenské činnosti jsou prý mizivé. „Z pohledu bankovních směnáren se jedná o velice problematickou a nešťastnou regulaci, která bude mít pravděpodobně za následek ukončení směnárenské činnosti ze strany banky,“ řekl poslancům.

Řekl, že debata se vede o neetickém nebo protiprávním jednání možná deseti nebo 15 směnáren mezi pražským Hlavním nádražím a Staroměstským náměstím. S nadsázkou se podle něj dá říct, že jde o zákon deseti směnáren. Uváděl i to, že z množství turistů, kteří navštíví Prahu, si jen necelé dvě stovky stěžovaly u ČNB.

Asociace směnáren podle svého dřívějšího vyjádření s návrhem nesouhlasí. „Návrh hodnotíme jako nesystémový a ne zcela vhodný. Není nám znám žádný srovnatelný finanční produkt, který je takto podobně právně ošetřen. Stávající legislativa nám přijde dostačující,“ uvedl již dříve Václav Vlasák z Asociace směnáren.

Reklama

Doporučované