Hlavní obsah

Nová pravidla pro ubytování v soukromí. Praha jedná s Airbnb

Večerní zprávy, 19. 6. 2017.

 

Reklama

Když turisté zamíří do Česka, stále častěji si místo hotelů vybírají ubytování v soukromí. Vyhlédnou si ho většinou na serverech jako je Airbnb. Tahle služba ale vadí některým úřadům. A chtěly by proto změnit pravidla pro ubytování v soukromí.

Článek

Například Praze se nelíbí, že většina majitelů ubytování neplatí za své hosty patnáctikorunový turistický poplatek. Hlavní město tak podle odhadů ročně přijde o desítky milionů korun. Zatím úřady jen stěží zkontrolují, jestli majitelé ubytování odvádějí poplatky. A zpravidla přijdou jen na ty, kteří se k poplatkům dobrovolně přihlásí.

To se má ale brzy změnit. Primátorka Adriana Krnáčová připravuje nová pravidla a chtěla by vytvořit i speciální zákon, který má zabránit tomu, že turistické byty vytlačí z centra města jeho obyvatele. Na podrobnosti se podívejte ve videu nahoře.

V nabídce Airbnb je 16 tisíc bytů, z toho 11,5 tisíce v Praze. Přes službu do Česka loni přijelo 710 tisíc turistů. Ubytování v soukromí je oblíbené, ale zároveň problematické i ve světě. Jak moc a jak se to kde snaží změnit, řekne ve Večerních zprávách reportér Aleš Černý.

Reklama

Doporučované