Hlavní obsah

Nová pravidla: Restaurace budou omezené i za nejmírnějších opatření

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo model opatření, kterými se chce v dalších dnech řídit. Podle plánu ponechá určitá opatření pro stravovací zařízení i na nejnižším stupni rizika.

Článek

Stravovací zařízení by měla dál fungovat v omezeném režimu. V nejnižším stupni rizika bude provoz zakázán mezi půlnocí a 6:00. Ve čtvrtém a pátém stupni bude prodej možný jen přes výdejní okénka.

Vyplývá to z modelu uvolňování a zpřísňování opatření, který v pátek představilo Ministerstvo zdravotnictví. Vládní systém pro boj s epidemií covidu-19 počítá s pěti pásmy. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je hodnota indexu rizikovosti ke čtvrtku 70. Celá země je tak v pásmu číslo čtyři.

Při otevření gastronomických zařízení bude možné obsluhovat jen usazené hosty. V nejnižším stupni rizika není omezen počet hostů u stolu, ve druhém stupni je stanoveno maximum šest lidí u stolu, ve třetím stupni se k jednomu stolu budou moci posadit nejvýše čtyři lidé. Ve třetím stupni navíc bude moci být restaurace naplněna jen na polovinu své kapacity. Ve druhém a třetím stupni bude provoz stravovacích podniků zakázán mezi 22:00 a 06:00.

Matice opatření pro provozovny stravovacích služeb:

1. stupeň: Uzavření provozoven mezi 24. a 6. hodinou. Jen usazení hosté, organizační a režimová opatření.

2. stupeň: Uzavření provozoven mezi 22. a 6. hodinou. Jen usazení hosté, max. 6 osob u stolu. Organizační a režimová opatření.

3. stupeň: Uzavření provozoven mezi 22. a 6. hodinou. Jen usazení hosté, max. 4 osoby u stolu a obsazenost max. 50 % kapacity hostů. Organizační a režimová opatření.

4. stupeň: Restaurace mají pouze výdejní okénko v době mimo zákaz vycházení.

5. stupeň: Restaurace mají pouze výdejní okénko v době mimo zákaz vycházení.

Zdroj: MZ ČR

Ve čtvrtém a pátém stupni rizika si lidé občerstvení budou moci koupit u výdejních okének, a to v době mimo zákaz vycházení.

Model uvolňování bude fungovat tak, že podle vybraných epidemických parametrů se vypočítá rizikové skóre na škále nula až sto. Toto číslo zařadí opatření do jednoho z pěti pásem určující nařízení pro většinu oblastí života. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se připravuje kalkulačka rizikového skóre, která bude dostupná na webu Ministerstva zdravotnictví. Každý si tak bude moci údaj zjistit.

Stravovací provozy musejí být od 14. října pro veřejnost uzavřené. Jídlo mohou prodávat přes rozvoz nebo výdejní okénka, která mohou fungovat mezi 06:00 a 20:00.

Reklama

Doporučované