Hlavní obsah

Nová pravidla určí, kolik Praze přispějí developeři při stavbě

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát má návrh pravidel, která určí, kolik budou developeři přispívat na občanskou vybavenost. Částka se bude odvíjet od celkové podlažní plochy projektu a od toho, zda musí město schválit změnu územního plánu.

Článek

Přesná částka zatím schválena nebyla. Vyplývá to z návrhu metodiky, kterou si město nechalo zpracovat.

Dokument má za cíl nastavit jasné podmínky, které budou předvídatelné pro investory i město. Zvýšit se má rovněž ochrana městských částí. Praha v současné době musí platit například MHD, školky nebo zajistit opravy komunikací či veřejné osvětlení. Na to by nově měl přispívat právě investor, neboť hlavní město mu v případě změny územního plánu převodem na stavební pozemek jeho majetek zhodnocuje.

Výpočet příspěvku je navržen dvoutarifový. Pokud by investor nepotřeboval změnu územního plánu, platil by nižší částku. V případě, že požádá město o změnu, zaplatí částku vyšší. Podle informací ČTK by mohla prvá částka být v rozmezí od 500 do 1000 korun za metr čtvereční, v druhém případě od 1500 do 2000 korun. Kolik to ale bude, zatím nebylo určeno.

Návrh nové metodiky byl už konzultován s městskými částmi a zástupci developerů. Nyní město zahájilo připomínkování dotčenými orgány. Následně ji musí schválit pražští radní.

Magistrát i městské části v minulosti s developery uzavíraly mimořádné smlouvy, v kterých se developer zavázal splnit požadavky města nad rámec svých povinností. Naposledy se tak stalo například u projektu plánované výstavby Masaryk Centre u Masarykova nádraží, kterou podepsal se společností Prague CBD ze skupiny Penta magistrát i Praha 1.

Reklama

Související témata:

Doporučované