Hlavní obsah

Nová pražská čtvrť, komunistický nápad na delší dovolenou a agentura Moody's znovu promluvila

Den v ekonomice, zpravodajský pořad Televize Seznam.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších událostí ze světa byznysu z pondělí 14. října 2019.

Článek

Pořad Den v ekonomice vysílá Televize Seznam každý všední den od 19:10.

V dnešním vydání (video nahoře) najdete mimo jiné tato témata:

Skupina PPF a její společnost Sotio investují 6,5 milionu dolarů do soukromé americké biotechnologické firmy MaveriX Oncology, která vyvíjí nové přípravky pro léčbu nádorových onemocnění. PPF, kterou vlastní nejbohatší Čech Petr Kellner, tak získává významný majetkový podíl.

Hospodářská komora varuje před komunistickým návrhem na uzákonění pátého týdne dovolené pro zaměstnance. Ze všech opatření, která se řítí ze Sněmovny na firemní sféru, je nápad na povinný pátý týden dovolené úplně nejhorší, domnívá se Hospodářská komora.

Čínská společnost Huawei Technologies nebude vyloučena z dodávek pro mobilní síť páté generace v Německu. Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice má tento týden zveřejnit bezpečnostní pravidla, která firmu Huawei podle vládního zdroje agentury Reuters navzdory výzvám Washingtonu nijak neomezí.

Logistické centrum v Dobrovízi u Prahy, kde sídlí Amazon, koupila jihokorejská firma Samsung Securities. Prodejce – investiční fond Logistis – si chtěl centrum ponechat, ale cenová nabídka Korejců byla „nad naše představy“, jak uvedla v MF Dnes manažerka aktiv fondu Monika Hubková. Realitní experti cenu odhadli na bezmála čtyři miliardy korun.

Developer Luděk Sekyra o ní mluví jako o největším jednorázovém projektu v historii České republiky. Na pražském Smíchově se na přelomu letošního a příštího roku začne stavět nová čtvrť Smíchov City, která změní podstatné části metropole. Společnost Sekyra Group má stavební povolení na první etapu.

Světová obchodní organizace oficiálně povolila Spojeným státům uvalit cla na dovoz zboží z Evropské unie v hodnotě sedmi a půl miliardy dolarů, v přepočtu téměř 176 miliard korun ročně. Cla jsou reakcí na nezákonné subvencování evropského výrobce letadel Airbus. Cla by podle dřívějších zpráv měla začít platit 18. října.

Zaměstnance v Británii čeká nejtěžší období za posledních 10 let. Důvod nejspíš uhodnete, je jím nejpoužívanější výraz poslední týdnů: brexit. Společnost Deloitte ve své zprávě uvádí, že šest z deseti dotazovaných finančních ředitelů tamních firem chce v příštím roce snížit personální náklady.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled českého bankovního sektoru z pozitivního na stabilní. Zdůvodňuje to zejména zpomalením hospodářského růstu. Agentura dnes uvedla, že po letech rychlého růstu půjček očekává v České republice mírné zhoršení kvality úvěrového portfolia. O tématu jsme mluvili s hlavním ekonomickým analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Abhijit Banerjee a Michael Kremer spolu s Francouzkou Esther Duflovou, a to za experimentální přístup ke zmírnění chudoby ve světě. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd. Duflová je teprve druhou ženou, která Nobelovu cenu za ekonomii získala, a je zároveň nejmladším laureátem.

Reklama

Související témata:

Doporučované