Hlavní obsah

Nová predikce: Do konce května se koronavirem nakazí 8 500 lidí, 15 za den

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Reklama

Ústav zdravotnických informací a statistiky představil novou predikci šíření koronaviru v Česku.

Článek

Podle nejnovějších predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bude na konci května v ČR celkem asi 8 500 nakažených nemocí covid-19. Počítá s průměrným růstem v příštím měsíci o 15 případů denně. Před týdnem statistici předpovídali na konci května 9 000 nemocných.

Od 1. března do dnešního rána bylo laboratorně potvrzeno 7 581 případů nemoci způsobené novým typem koronaviru. Před týdnem ÚZIS odhadoval na konci dubna 7 800 případů. „Predikovali jsme interval 7 500 až 8 300 a máme méně než 7 600. Doposud predikce velmi dobře sedí. Epidemie se pohybuje na spodní hraně odhadu,“ řekl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Na konci dubna je interval 7 900 až 9 700 případů.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat ve videu:

Tisková konference ministra zdravotnictví a ÚZIS.Video: ČTK, ČTK

„Roste počet vyléčených, což považujeme za velmi dobrou zprávu,“ řekl dnes na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Z celkového počtu je jich už více než 40 procent.

Jeden nakažený nemocí covid-19 v ČR nakazí dál méně než jednoho dalšího člověka, podle Duška je to útlum epidemie, která ztrácí sílu. Reprodukční číslo je 0,7. Klesá také počet zachycených případů na počet testů. Pozitivní byla dosud asi tři procenta ze všech, testů je mezi 7 500 až 9 000 denně. Z denně testovaných je nakaženo asi 0,7 procenta.

Zhruba 15 procent nakažených se potřebuje léčit v nemocnici. V rizikové věkové skupině nad 65 let je pětina nakažených, počet nemocných nad 75 let klesl na devět procent.

Testování v ohniscích nákazy

Ministerstvo zdravotnictví také oznámilo novou strategii proti šíření koronaviru. Chce plošnější testování v místě, kde se objeví ohnisko nákazy. Testování tak má být více efektivní. Jde například o Chebsko nebo Domažlicko.

„Jsou to regiony, které sousedí s Německem. Musíme proto řešit pendlery, domovy pro seniory a nákazu ve zdravotnických zařízeních,“ řekl náměstek Roman Prymula. Nakupení případů mělo podle něj souvislost i s jedním obchodem.

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška je možné situaci sledovat na úrovni okresů, ale i nižší.

Reklama

Doporučované