Hlavní obsah

Nová příležitost pro trpělivé sázkaře: želví maraton

Trpěliví sázkaři mohou sázet na želví maraton.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Komu by se nechtělo čekat, které z „okrunýřovaných“ zvířat zvítězí, může si mezitím jedno i adoptovat. Koneckonců – cílem závodu je osvěta o tom, jakým rizikům ohrožené želvy v oceánech čelí.

Článek

Více než čtvrt roku a zhruba 2620 kilometrů v ploutvích. Mořské želvy při dnes už tradičním závodě Tour de Turtles ale čeká o něco těžší výbava než jejich vlastní krunýř: navíc na něm mají připevněný satelitní vysílač.

„Maisy je mezi mořskými želvami první hybrid, kterého jsme kdy takto sledovali. Je křížencem mezi karetou obrovskou a karetou pravou. U ní tak bude velice zajímavé sledovat, jestli bude migrovat do rodiště karet pravých, nebo obrovských,“ vysvětluje seniorní výzkumný biolog Dan Evans z organizace Sea Turtle Conservancy.

O želvím závodě Tour de Turtles.

Závoděním k osvětě o těžkém životě želv

V pořadí už 13. ročník závodu upozorňuje na problémy, kterým musí často ohrožené želvy při dlouhých cestách do svých hnízdišť a za potravou čelit. Pořadatelé a zároveň ochranáři tak doufají, že Maisy jako vzácný exemplář upoutá větší pozornost. I proto vyrazila už tento pátek. Zbylých deset karet odstartuje hromadně koncem července.

„Maisy závodí, aby rozšířila povědomí také o fibropapilomech. To je něco jako virové onemocnění herpes, které ale postihuje želvy, a to jak tady na Floridě, tak všude po celém světě,“ dodává Evans.

O želvím závodě Tour de Turtles.

Přispívá Disney i pražští hoteliéři

Pořadatelé ze Sea Turtle Conservancy ale zdůrazňují, že spíše než sprintem je závod opravdu maratonem. Třeba dvacetimetrovou pláž zdolává jedna želví závodnice skoro tři minuty. Zájemci ale mohou své favority do konce října podpořit i jinými způsoby – například adopcí za jednorázový dar ve výši 40 dolarů, což je v přepočtu zhruba 950 korun.

Maraton kromě želvích nemocnic sponzoruje třeba i zábavní konglomerát Disney nebo luxusní hotely Four Seasons, jejichž pět hvězdiček se blýská i v Praze.

O želvím závodě Tour de Turtles.

Reklama

Doporučované