Hlavní obsah

Nová prognóza: Počet lidí v nemocnicích se může do konce roku zdvojnásobit

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Jednotka intenzivní péče ve Fakultní nemocnici v Motole.

Reklama

Šíření koronaviru opět zrychluje, denní počet pozitivních testů na SARS-CoV-2 podruhé za sebou překonal nejvyšší hodnotu za poslední měsíc.

Článek

Vývoj epidemie covidu-19 nabírá směr nejhoršího ze scénářů, které minulý týden představil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Počet pozitivně testovaných za den se v první polovině tohoto týdne přehoupl přes hranici osmi tisíc, kterou naposledy překonal v první polovině listopadu.

Redakce Seznam Zpráv získala aktualizovanou předpověď počtu lidí, kteří se léčí s nákazou v nemocnicích. Prognóza zahrnuje i data z právě probíhajícího týdne.

ÚZIS nyní srovnává celkem pět variant vývoje podle intenzity šíření nákazy. Jednotlivé varianty rozlišuje s pomocí reprodukčního čísla R, které vyjadřuje, kolik dalších lidí průměrně nakazí každý člověk s virem.

Foto: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Při R 1,2 předvídá ÚZIS kolem 11 tisíc hospitalizovaných pacientů na konci roku.

Podle nejpesimističtější prognózy, která počítá s číslem R na hodnotě 1,3, by počet hospitalizovaných s covidem do konce roku vystřelil ze současných téměř pěti tisíc až ke čtrnácti tisícům. Intenzívní péči by vyžadovalo přes 2000 pacientů.

Pokud by se reprodukční číslo drželo na současné úrovni 1,2, na Silvestra by v nemocnicích podle prognózy leželo více než deset tisíc lidí, z toho přes 1600 ve vážném stavu.

Foto: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Počet pacientů na JIP by se při R 1,2 do konce roku více než zdvojnásobil.

Předpověď zdravotnických statistiků jsou nicméně spíš varováním. Modely mají východisko ve druhé polovině listopadu a obě zmíněné pesimistické varianty předpovídaly pro tento týden o poznání vyšší čísla hospitalizovaných, než ve skutečnosti hlásí nemocnice.

Faktem ale je, že epidemie znovu nabývá na síle. Zvýšení počtu hospitalizací se také neprojevuje současně s přírůstkem nakažených, ale až s odstupem - po zhoršení zdravotního stavu části infikovaných.

Před další eskalací nákazy už varoval i Pavel Řehák, šéf pojišťovny Direct, který na jaře upozornil vládu na prudký růst nákazy.

„V pondělí přibylo 5169 nakažených. Týdenní průměr pozitivity vzrostl na nějakých 23 procent. Hospitalizace stouply na 4547, to je největší počet od začátku prosince a na JIP leží 586 lidí. Nejvíce od 2. prosince. To nevypadá na příliš pozitivní situaci. A když se nic nezmění, tak na konci roku budeme mít 11 až 12 tisíc pozitivních denně v tom posledním týdnu,“ řekl Řehák tento týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

ÚZIS v předpovědi pro konec roku 2020 použil model, který se nejlépe osvědčil na podzim. Listopadová čísla přitom odpovídala spíše realistickému či optimistickému scénáři. Tyto scénáře ale vycházely z předpokladu, že se R bude pohybovat maximálně do hodnoty 1.

Reklama

Doporučované