Hlavní obsah

Nová revize dat o koronaviru. Zmizeli tři mrtví, přibyli hospitalizovaní

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní graf poslední změny v datech níž v článku.

Reklama

Po auditu koronavirových statistik přišly další zpětné změny v datech Ministerstva zdravotnictví. Přibylo hospitalizovaných a ubylo mrtvých.

Článek

Neuběhly ani dva týdny od doby, kdy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyhlásil velký audit v datech popisujících šíření koronaviru v České republice. O necelé dva tisíce se snížil aktuální počet nakažených, o pár dní později se upravily statistiky hospitalizovaných.

Čísla měla být definitivní, kontrola sahala až několik měsíců do minulosti. Seznam Zprávy vydaly v úterý text o změnách v otevřených epidemiologických datech Ministerstva zdravotnictví. Ke středečnímu ránu proběhla v datech další revize, a v číslech se tak objevily zpětně nové opravy.

Celkový počet mrtvých v souvislosti s nákazou covid-19 se snížil ze 386 na 383.

Pozoruhodné přitom je, že se neustále mění počet mrtvých hned od počátku epidemie. Ještě nedávno statistky uváděly hned na prvním místě, tedy 22. 3., tři případy. To už neplatí. Toto číslo bylo v otevřených datových sadách několikrát změněno. Na konci července udávalo jednu oběť, 30. 7. bylo změněno na tři oběti, následně bylo změněno na dvě a nyní statistika udává k tomuto dni znovu jednu oběť.

Změnily se až měsíc zpětně také počty potvrzených případů, většinou jen v rámci jednotek.

Dokonce dva dny zpětně se naopak zvýšil počet hospitalizovaných, celkem jich ve statistice přibylo 46. Vzhledem k tomu, že se podle dat nejednalo o osoby s těžkým průběhem nemoci, tak se dva dny zpětně snížilo i číslo udávající jejich poměr. Hospitalizovaných s těžkým průběhem bylo původně přes 20 %, nyní je jejich poměr v obou dnech mírně nad 16 %.

Reklama

Související témata:

Doporučované