Hlavní obsah

Nová Sněžka. Poláci chtějí přestavět hvězdárnu na nejvyšší české hoře

Foto: Profimedia.cz

Polská observatoř na vrcholu Sněžky.

Reklama

Polský Ústav meteorologie a vodního hospodářství představil plány na rekonstrukci hvězdárny na Sněžce. Hotovo by mělo být do 4 let, projekt přijde přibližně na 3,3 milionu eur.

Článek

Polsko plánuje rekonstruovat observatoř na vrcholu Sněžky za 3,3 milionu eur, což je v přepočtu zhruba 85 milionů korun. Důvodem přestavby je především špatný stav spodního „talíře“, který byl využíván jako restaurace.

Hvězdárna je už rok pro turisty uzavřená. Během příštích čtyř let chce Polsko ze spodní části observatoře udělat „místo setkávání všech milovníků turistiky, přírody a Krkonoš“.

Rekonstrukce označovaná jako „Nová Sněžka 2025“ se začala plánovat už na konci roku 2019, podílí se na ní i jeden z autorů observatoře Waldemar Wawrzyniak. Celý proces ale zpomalila a zkomplikovala pandemie koronaviru. Podle polského úřadu se ale momentálně jedná o jeden z prioritních projektů.

Hvězdárna bude pro turisty uzavřena ještě následující čtyři roky. V letošním roce probíhají práce na dvou střechách observatoře – střední a horní. Příští rok se má posílit vnější struktura „talíře“, tedy části, která je v nejhorším stavu.

Mezi lety 2023 a 2025 pak proběhne generální renovace. V roce 2025 by se mohl celý objekt opět otevřít pro turisty, informují polské stránky, jež se projektu věnují. Samotná přestavba je náročná kvůli podmínkám, které na Sněžce panují.

Hvězdárna na Sněžce funguje nepřetržitě od roku 1880. Je jednou ze dvou polských observatoří, jež jsou zahrnuty do globálního systému vysokohorských stanic Světové meteorologické organizace (WMO), které jsou povinny provádět nepřetržitý výzkum a měření.

Z architektonické stránky se jedná o jednu z neoriginálnějších budov v Polsku. Architekti Witold Lipiński a Waldemar Wawrzyniak totiž vytvořili jedinečný kosmický objekt, který opravdu vypadá jako vesmírný talíř.

Reklama

Doporučované