Hlavní obsah

Nová studie odhaluje, co může za „covidové“ prsty a komu nejvíc hrozí

Foto: Profimedia.cz

Potvrzení příčiny vzniku covidového prstu pomůže vyvinout novou léčbu.

Reklama

Vědcům se podařilo rozklíčovat, co stojí za vzácným vedlejším účinkem covidu-19, který způsobuje kožní potíže na prstech zejména u nohou a byl rozšířený především v počátcích pandemie.

Článek

U některých nakažených infekcí covid-19 se objevily kožní potíže postihující především prsty u nohou, ale i ty na rukou.

Zarudlé nebo nafialovělé prsty připomínající omrzliny, vyrážka, otoky, výrůstky na kůži, hnisavé puchýře, to vše lidé s covidovými prsty popisují jako symptomy. Podle vědců vzácnými kožními projevy trpí především děti a teenageři. Pro některé se jednalo o bezbolestný projev, jiní bolesti popisují a navíc ještě svědění.

Na základě krevních testů, ale i analýzy kůže vědci ve studii publikované v British Journal of Dermatology dospěli k tomu, že koronavirové prsty způsobuje především reakce imunitního systému na infekci. Protilátky se mylně zaměřují a reagují na vlastní buňky a tkáně, podobně jako když napadají virus, vysvětluje studie. Proces se následně může projevit na prstech.

Do výzkumu se zapojilo 50 lidí s podezřením na koronavirové prsty u nohou na jaře 2020 a 13 lidí s podobnými projevy, které nicméně s covidem-19 nesouvisely.

Přestože se jedná o nepříjemné příznaky, podle britského podologa Ivana Bristowa kožní příznaky u člověka v horizontu týdnů nebo měsíců zmizí samy. Někteří nicméně podle něj mohou potřebovat léčbu nebo dokonce medikaci. „Potvrzení příčiny (vzniku covidového prstu) pomůže vyvinout novou léčbu, která by ji efektivně zvládla,“ objasňuje Bristow význam a přínos výzkumu.

Případů je nicméně méně než v počátcích pandemie. Podle dermatoložky a mluvčí British Skin Foundation Veronique Batailleové může za možný úbytek vzácného vedlejšího účinku vyšší míra proočkovanosti.

Reklama

Doporučované